Med en ängslik rabatt menar jag en rabatt med vilda blommor, som antingen kan vara som en riktig äng med blommor huller om buller, men utan gräs, eller mer som en traditionell rabatt med en tydlig struktur. De svenska växterna behöver lite olika förutsättningar för att trivas, på den här sidan har jag grupperat dem som vill ha rätt så lika växtplats i olika rabattgrupper. Trädgårdsaffärerna säljer pH-mätare så att man kan testa vilka förutsättningar man har. Jag väljer att inte dessutom gruppera efter mängden solljus, eftersom att det kan man normalt variera inom en rabatt genom hur man planterar höga växter, eller sätter upp skydd. Jag markerar de växter som vill ha skugga med ☁ och de som vill ha sol med ☼ i rabattförslagen. Sol till halvskugga markerar jag med ☁☼.
Om man inte vet vad man har för jord men vill ha en typisk vild rabatt kan man så Pratensis ängsblandning utan gräs och se vad som tar sig. Förutom ettåriga blommor innehåller fröblandningen röllika☼, färgkulla☼, stor blåklocka☁☼, rödklint☁☼, backnejlika☼, brudbröd☼, gulmåra☼, äkta johannesört☼, åkervädd☼, sommarfibbla☼, prästkrage☼, myskmalva☼, svartkämpar☼, rödkämpar☁☼, smörblomma☁☼, rödblära☁, smällglim☼ och tjärblomster☼.
Denna typ av rabatt är antagligen den vanligaste i trädgårdar. Den är inte den typiska växtplatsen där svenska ängsväxter kan konkurrera, men det finns ett flertal växter som passar bra, t.ex. strimfibbla☼, ängsvårlök☁☼, sommargyllen☼, färgreseda☼, myskmalva☼, rödmalva☼, rödkörvel☁☼, kattmynta☼, aftonstjärna☁☼, kamomill☼ och vitblära☼.
Den här kategorin passar flest ängsväxter (>50 av växterna jag nämner på blomtopplistan). Den här typen av rabatt kan man göra i en redan mager jord, eller genom att köpa såjord eller sand och lägga det ovanpå näringsrik jord. Här kan man t.ex. plantera getväppling☼, gulreseda☼, mattfibbla☼, sommarfibbla☼, stor blåklocka☁☼, backförgätmigej☼, blåeld☼, oxtunga☼, blåklint☼, rödklint☁☼, väddklint☼, åkervädd☼, backtimjan☼, backnejlika☼, praktnejlika☁☼, blodnäva☁☼, axveronika☼, smällglim☼, prästkrage☼ och vildmorot☼.
Det här är den näst vanligaste föredragna växtplatsen för de växter jag nämner på sidan. Man kanske har en tomt med mycket fukt, men man kan också tänka sig ett hörn av rabatten ovan som man vattnar regelbundet. På den typen av plats kan man ha höstfibbla☼, revfibbla☼, åkerförgätmigej☁☼, vårärt☁, ängsskära☁☼, åkerrödtoppa☼, humleblomster☁, humlesuga☁☼, stor bockrot☁☼ och vitmåra☁☼.
Det är många växter som mår bättre i svagt sur jord. De här förutsättningarna är bäst för knappt 20 av växterna på sidan (pH ~6). I den här typen av rabatt trivs bland annat gulsporre☼, gulmåra☼, äkta johannesört☼, käringtand☼, liten blåklocka☼, skogsklöver☁☼, backsippa☼, klätt☼, tjärblomster☼, åkerkulla☼ och röllika☼.
Ännu surare (pH <6) gillar till exempel gullris☁, slåttergubbe☼, gråfibbla☼, blåmunkar☼, ängsklocka☼, rödfibbla☼, styvmorsviol☼, kärleksört☁☼, ljung☁☼, gökärt☁, harklöver☼ och mosippa☁☼.
Har man det surt och fuktigt kan man satsa på gulvial☼, blodrot☁☼, rosenrot☼, höskallra☼, smörblomma☁☼, svärdslilja☁, strandlysing☁☼, svartfibbla☁☼, ängsvädd☁☼, midsommarblomster☁, grusnejlika☼ och nysört☁☼.
Följande växter trivs med mycket näring, mycket fukt och lite surt (pH ~6): kabbleka☁☼, kärrfibbla☁, äkta förgätmigej☁☼, äkta vallört☼, gökblomster☁☼, rödblära☁, hampflockel☁, brudborste☁☼, älgört☁☼ och flädervänderot☁.
Har man en basisk jord utan alltför mycket näring så trivs våradonis☼, bitterfibbla☁☼, gulkämpar☼, grenigt kungsljus☼, sandlusern☼, fältsippa☼, smultronklöver☼, luktvädd☼, färgmåra☼ och sandnejlika☼.
Har man t.ex. en vägkant där vägsalt har gjort det svårt för växter att trivas, kan man prova med renfana☼, gräslök☼, strandtrift☼, strandglim☼ och groblad☁☼.
I de här väldigt specifika förutsättningarna trivs vild martorn☼ och marviol☼ (pH >7,5) samt ostronört☼ och kamomillkulla☼ (pH ~7).
I ett stenparti, med väldigt tunn, stenig och mager jord kan man plantera gul fetknopp☼, kärleksört☼☁, gräslök☼, vit fetknopp☼ och mossa☼☁.
Det kan också vara fint att ha en ”rabatt” som ska efterlikna en åker i miniatyr, där man årligen stör jorden, och har fina åkerblommor (”ogräs”) som gullkrage☼, åkerkål☼, jordklöver☼, blåklint☼, åkerförgätmigej☼☁, fältveronika☼, blålusern☼, vallmo☼, luddvicker☼, åkerrödtoppa☼, klätt☼, åkerkulla☼ och sandvita☼.
Ingen trädgård är komplett utan en kryddträdgård. De kryddor insekterna gillar mest är: oregano☼, gräslök☼, kryddsalvia☼ (inte inhemsk), koreansk anisisop☼ (inte inhemsk), isop☼ (inte inhemsk), lavendel☼ (inte inhemsk), persilja☼ (inte inhemsk), körvel☼☁, mynta☼, och kryddtimjan☼ (inte inhemsk).
Det kan vara roligt att göra den mest nektarrika rabatten man kan tänka sig, med de bästa svenska och icke-invasiva främmande växterna som har mest nektar. Då kan man plantera stånds☼, blåeld☼, snokört☼☁ (inte inhemsk), honungsört☼ (inte inhemsk), brudborste☼☁ och gräslök☼.
Insekterna behöver inte bara nektar, utan även pollen. Om man vill göra en maximerad pollenrabatt, ska man plantera maskros☼, skålört☼ (inte inhemsk), äkta johannesört☼, honungsört☼ (inte inhemsk), vallmo☼, rödklöver☼☁ och en liten hasselbuske☼☁ (tidig pollenkälla).
Man kan också ha en rabatt med de svenska klintarna (plus den icke-invasiva gulklinten som bidrar med en annan färg och också uppskattas av de svenska insekterna): gulklint☼ (inte inhemsk), blåklint☼, rödklint☼☁ och väddklint☼.
I lite skuggigt läge under lövträd kan man testa att plantera mörk lungört☁, fläcklungört☁, revsuga☁, humlesuga☼☁, smånunneört☁, hålnunneört☁, gullviva☼☁, vårlök☁, jordreva☁, smultron☁, löktrav☁, rödblära☁, humleblomster☁ och midsommarblomster ☁.
Där det är lite surare (tall och gran men inte alltför skuggigt) kan man sätta ljung☼☁, blåbär☁, lingon☼☁, gullris☁, blodrot☼☁, nysört☼☁ och vitsippa ☁.
Om man inte är övertygad om att satsa på inhemska blommor, kan man åtminstone välja de bästa främmande växterna. Väger man samman invasivitet, biodiversitetsrelevans och nektarproduktion, så är följande växter bra: gulklint☼, gulvädd☼, ålandsrot☼, ringblomma☼, lejongap☼, blå snokört☼☁, gurkört☼☁, stäppsalvia☼, grekvädd☼, honungsört☼, koreansk anisisop☼, isop☼, lavendel☼, kantnepeta☼ och esparsett☼ (samtliga ej inhemska).
Än så länge jobbar jag mest med ganska blandade rabatter där jag har olika partier som jag behandlar på olika sätt: ett parti ogödslad sand, en del där jag vattnar mer, en del där jag gödslar, en annan där jag sprider ut barr för att göra jorden surare etc. Det har gått över förväntan och de flesta blommor verkar ta sig bra. Jag försöker att tillämpa lite så kallad "chaos gardening" och sprider frön jag samlat i vägkanter lite här och var, men jag drar också upp plantor mer kontrollerat och planterar ut där jag tror att de ska trivas, och köper vissa blommor, förhoppningsvis kan varje blomma jag vill ha hitta en bra plats i min trädgård. I bilden syns getväppling blandat med backförgätmigej.
När jag skapar fler rabatter i framtiden ska jag prova att göra dem lite mer strukturerat och omsorgsfullt, utgående från rabattförslagen jag samlat på den här sidan.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.