På den här sidan listar jag några inhemska blommor som man kan låta växa i gräsmattan (blommor som kan konkurrera med gräs och blommor som klarar av klippning). Om man på grund av fästingar, sniglar eller andra anledningar inte vill göra hela sin gräsmatta till en äng finns det stora möjligheter att ändå ha en yta som tillför mycket till den biologiska mångfalden. Min gräsmatta är ett hav av blommor från vår till högsommar. Först på våren kommer veronika och gullviva. När de blommat över exploderar vitklövern på hela ytan, som sedan övergår i brunört. Mot slutet av sommaren är det framförallt revfingerört och höstfibbla som blommar. På engelska finns begreppen "nectar lawn" och "tapestry lawn", jag tycker inte att det finns någon bra svensk översättning, men det är i alla fall det jag vill att min gräsmatta ska vara.
Jag hade förut en gräsklipparrobot som jag ställt på högsta inställningen (och som bara klippte på dagtid för igelkottarnas skull), de flesta av blommorna som nämns här klarar sig under knivarna. Fördelen med den höga klipphöjden är också att gräsmattan är grönare genom torrperioder. Numera har jag en vanlig elgräsklippare och klipper runt blommor så att gräsmattan blir full av små blommande öar. Exempel på svenska blommor som kan klara konkurrensen mot gräset, men som måste skyddas mot gräsklipparen: prästkrage, gullviva, rödklöver, humleblomster, blodtopp och röllika. Fler blommor som eventuellt klarar sig i gräsmattan (speciellt om den är näringsfattig) finns på flikarna för hotade blommor, hotade insekter, specialiserade bin, fjärilar, humlor, lång blomning, grusplan, grönsaksland, äng och blomsteråker.
Teveronika (Veronica chamaedrys) förekommer i gräsmattor i hela Sverige, och trivs bäst i lite halvskuggigt, halvtorrt läge med inte alltför näringsfattig jord (halvmycket till mycket kväve och gärna mycket fosfor) och pH ~6. Har man teveronika kan man bidra till att hjälpa den akut hotade veronikanätfjärilen och de nära hotade solitärbina guldsmalbi och alvarsandbi.
Tusensköna (Bellis perennis) är fin blomma som passar perfekt i gräsmattan, den klarar tuff behandling och blommar länge. Den är viktig för några ej hotade insekter, t.ex. släntblodbi och silverpudrad stäppblomfluga. Tusensköna växer i zon 1-7, och föredrar det soligt, halvfuktigt, pH ~7, halvmycket till mycket kväve och ganska lite fosfor. Lindbloms säljer tusensköna.
Brunörten (Prunella vulgaris) har vackra lila blommor och är den blomma som trivs bäst i min gräsmatta. Den drar till sig humlor och är viktig för den nära hotade brunörtspetsviveln och den nära hotade brunörtsdvärgmalen. Brunört växer i gräsmattor i hela Sverige, och trivs i sol till halvskugga, fuktig jord med pH ~6,5, halvmycket till mycket kväve och lite fosfor. Finns i många av Pratensis fröblandningar, t.ex. normalängen.
Vitklöver (Trifolium repens) är en tacksam växt som trivs på många ställen, ger mycket nektar och fixerar kväve. Den är väldigt uppskattad av insekterna. Med vitklöver gynnar man det livskraftiga vitklöversandbiet, det nära hotade märgelsandbiet, det nära hotade klöversidenbiet, och många sorters humlor, t.ex. den sårbara sandhumlan och den nära hotade mosshumlan. Vitklöver växer i alla odlingszoner, föredrar sol och halvfuktig jord med pH ~6,5. Den växer gärna i jord med halvmycket kväve och mycket fosfor. Vitklöver är så lätt att få tag på att det är enklast att ta frön från sin omgivning, men vill man ha en större mängd kan man köpa det av Lindbloms.
Revfingerört (Potentilla reptans) är en av de vanligaste blommorna i min gräsmatta framåt augusti. Den gynnar det ej hotade taggmurarbiet, den sårbara backvisslaren och den akut hotade azurguldstekeln. Flera bin som använder blad från revfingerört till sina bon. Revfingerört växer i zon 1-4 och vill helst ha det soligt, halvtorrt, pH ~7, medel till mycket kväve och ganska fosforfattigt.
Smörblomma (Ranunculus acris) är en fin gul liten blomma som uppskattas av flera insekter, t.ex. den livskraftiga smörblomflugan, den nära hotade bruna gräsfjärilen, den nära hotade svarta vedblomflugan, den sårbara dynstäppblomflugan och den starkt hotade rödhorniga månblomflugan. Det finns flera sorter smörblomma. Den vanliga sorten smörblomma växer i hela Sverige och vill ha sol till halvskugga, och halvfuktig, ganska fosforfattig jord med mycket kväve och pH ~5,5. Finns i Pratensis normaläng och fuktäng.
Grässtjärnblomman (Stellaria graminea) är en vanlig liten växt som passar bra i gräsmattan. Det finns några blomflugor som gillar grässtjärnblommor, t.ex. solkilblomflugan. Grässtjärnblomma föredrar sol till halvskugga, halvtorr jord, pH ~6, halvmycket kväve och ganska fosforfattigt. Den går inte att köpa, men det är troligt att den hittar till ens trädgård på egen hand eftersom den är vanlig och finns i hela Sverige.
Daggkåpor (Alchemilla) är ett fint inslag, både i gräsmatta och rabatt. Man bör dock vara försiktig eftersom det finns 6 potentiellt invasiva arter, speciellt problematisk är jättedaggkåpan, som ofta är den som säljs av trädgårdsbutiker. Det finns 7 rödlistade och 14 livskraftiga svenska daggkåpor. Blommorna uppskattas t.ex. av lång rotlusblomfluga (livskraftig), stjärngallblomfluga (livskraftig) och kvanneblomfluga (livskraftig). Betesdaggkåpa är en av de vanligaste daggkåporna, den växer i alla odlingszoner, i sol till halvskugga, halvfuktigt läge, pH ~6,5 och vill gärna ha halvmycket till mycket kväve men ganska fosforfattig jord. Jag vet inte riktigt vilken sorts daggkåpa jag har, men den lyckas blomma under gräsklipparens knivar.
Fibblor finns i hundratals varianter. Jag har omkring sex sorter i min trädgård men jag är inte tillräckligt duktig för att artbestämma dem. Många bin är beroende av fibblor, t.ex. fibblesandbi (livskraftig), praktbyxbi (livskraftig), fransgökbi (nära hotad), storfibblebi (sårbar), stäppsmalbi (sårbar), ölandsgökbi (sårbar), mörkgökbi (sårbar), pärlbi (sårbar), slåttersandbi (sårbar), fibblesolbi (akut hotad) och fibblegökbi (akut hotad). Därför hoppas jag att fler börjar tänka på fibblan som trädgårdsväxt - för både gräsmatta, grusplan och rabatt - istället för ett ogräs. Det finns nästan en fibbla för varje växtplats. Olika fibblor finns i några av Pratensis fröblandningar (t.ex. flockfibbla, slåtterfibbla och sommarfibbla i normalängen).
Smultron (Fragaria vesca) är en liten svensk blomma som man ofta kan hitta i utkanten av gräsmattan. Undvik den potentiellt invasiva arten parksmultron. Smultron uppskattas av smultronsvecklare (sårbar), smultrontapetserarbiet (livskraftig) och smultronsandbiet (livskraftig). Det finns många sorters bin som använder smultronblad till sina bon. Smultron växer i hela Sverige, i halvskuggigt, halvtorrt läge i ganska fosforfattig jord med halvmycket kväve och pH ~6. Kan köpas av Lindbloms och Pratensis.
Vårlök (Gagea lutea) är en tidig vårblomma. Den förekommer i nästan hela Sverige. Den trivs halvskuggigt och halvfuktigt, i jord med pH ~6,5, mycket kväve och mycket fosfor. Den är fin i gräsmattan och brukar blomma innan gräsklippningen börjar på våren. Det finns åtminstone tre ej hotade insekter som tycker om vårlök: ängssandbi, glödsandbi och vägtistelblomfluga.
Humleblomster (Geum rivale) växer i hela Sverige, och trivs bäst i halvskugga i fuktig jord med pH ~6,5, medel till mycket kväve och mycket fosfor. Den klarar sig egentligen bättre i ett hörn av gräsmattan som inte klipps, men den kan lyckas blomma sparsamt även mitt i gräsmattan. Den gynnar brun gräsfjäril (nära hotad) och fläckig glansspinnare (nära hotad). Pratensis säljer humleblomsterplantor och den finns med i flera fröblandningar, t.ex. fuktängen.
Humlelusern (Medicago lupulina) är en liten blomma med ganska hög biodiversitetsrelevans. Den trivs upp till och med zon 5, i soliga, torra gräsmattor, med neutralt pH, halvmycket kväve och ganska lite fosfor. Den är värdväxt för den ljusgula höfjärilen (som än så länge bara har tillfälliga förekomster i Sverige).
De blommor som jag vet kan platsa i en gräsmatta men som jag inte har i min än är svalört och käringtand. Några andra blommor som jag har i gräsmattan men som fick vara med på andra flikar är maskros, förgätmigej och gullviva.
Om man tittar i ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants så är det flera av de blommor jag listar här som har högst "grazing/mowing"-värde (de gynnas av bete/nedklippning). Bland annat får vitklöver, knölsmörblomma, tusensköna, revfibbla och trådveronika högsta möjliga värde, men också majviva, smultronklöver och bredgentiana, vilket kan betyda att de också skulle kunna platsa i en gräsmatta. Många växter får det näst högsta värdet, till exempel groblad, rödkämpar, backtimjan, brunört, höstfibbla, strimfibbla, klasefibbla, vanlig gråfibbla, dvärgviol, smultronfingerört, vårvicker, majveronika, kattfot, slåttergubbe och ögontröst.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.