På den här sidan listar jag några av de inhemska och främmande blommor som är bäst för humlor (baserat på en publikation från Jordbruksverket). Jag försöker göra min trädgård så bra som möjligt för humlorna, och vill ha alla de bästa blommorna. Jag har sett mörk och ljus jordhumla, stenhumla, hushumla, åkerhumla, snylthumla, haghumla och ängshumla i min trädgård.
Först listar jag några exempel på bra blommor för humlor som jag har, och sen kommer en sammanfattning av Jordbruksverkets lista på blommor för humlor. Andra bra blommor för humlor finns på flikarna för hotade blommor, hotade insekter, specialiserade bin, fjärilar, lång blomning, gräsmatta, grusplan, grönsaksland, äng och blomsteråker.
Vickrar är en av humlornas absoluta favoriter. Jag har luddvicker (Vicia villosa) och kråkvicker (Vicia cracca) i min trädgård. Kråkvicker har ganska hög biodiversitetsrelevans och trivs i alla odlingszoner, i sol till halvskugga, halvfuktigt, pH ~6,5, helst med ganska lite både kväve och fosfor. Förutom att vara bra för humlorna uppskattas vickrarna av flera hotade insekter: mosshumla, klöverhumla, svartpälsbi, åkervickerspetsvivel, gulfläckig igelkottsspinnare, ljusribbat vickerfly. Den är med i Pratsis humleblandning.
Alsikeklöver (Trifolium hybridum) kommer högst upp på Jordbruksverkets lista på värdefulla blommor, den har ganska hög biodiversitetsrelevans, hög pollenproduktion och är väldigt bra för humlor. Den etablerade sig i Sverige innan år 1800 och förekommer till och med zon 8. Helst vill den växa soligt, halvtorrt, i jord med pH ~6,5, halvmycket kväve och mycket fosfor.
Vallört (Symphytum officinale) är en växt som visserligen är bra för humlor och gröngödsling, men som man måste vara försiktig med på grund av de invasiva varianterna. Den växer upp till zon 5, i soligt, halvfuktigt läge och föredrar jord som har pH ~6,5 med mycket fosfor och väldigt mycket kväve. Äkta vallört klassas numera som svensk (aktivt införd innan år 1800), men uppländsk vallört är klassad som en främmande invasiv art. Vill man införa vallört i sin trädgård bör man välja den sterila sorten bocking 14, eller verkligen veta vad man gör. Den är viktig för det starkt hotade humlepälsbiet, den nära hotade klöverhumlan, det nära hotade svartpälsbiet, den nära hotade fläckiga glansspinnaren och den ej hotade vallhumlan.
Vit sötväppling (Melilotus albus) är en humlefavorit som kom till Sverige innan år 1800. Gul sötväppling (Melilotus officinalis) uppskattas lika mycket men den har jag inte i min trädgård. De har båda hög pollenproduktion, och förutom att vara bra för humlor gynnar de sotsandbi och klöversidenbi. Vit sötväppling är en av de blommor som får högst poäng av Jordbruksverket. Den växer till och med zon 5, helst i full sol, torrt med pH ~6,5, halvmycket kväve och mycket fosfor. Gul sötväppling kan köpas av Lindbloms.
Rödklint (Centaurea jacea) är en av de viktigaste svenska blommorna, med hög nektarproduktion och ganska hög biodiversitetsrelevans. Den växer till och med zon 7, trivs i sol till halvskugga, halvtorrt, pH ~6,5, fosforfattig jord med halvmycket kväve. Den gynnar t.ex. storbandbi (akut hotad), glanssmalbi (sårbar), klintbandbi (nära hotad), rödklintsplattmal (sårbar), rödklintsrotvecklare (nära hotad), klintrotvecklare (nära hotad), kardväddsknölfly (sårbar), rödklintspetsvivel (livskraftig) och humlor generellt. Säljs av Pratensis.
Inte inhemsk, inte invasiv. Humlorna gillar alla sorters vädd, även grekvädd (Knautia macedonica) som har hög nektarproduktion. Den kan växa till och med zon 2, och föredrar det soligt, halvtorrt, pH ~6,5, halvmycket kväve och mycket fosfor. Kan köpas av Lindbloms.
Inte inhemsk, låg risk för invasivitet. Lavendel (Lavandula angustifolia) är en klassisk humle- och fjärilsväxt som luktar gott och har mycket nektar. Den är generellt inte så härdig, det finns många sorters lavendel som bara övervintrar i zon 1. Lavendel vill ha det soligt, väldigt torrt, pH ~7, halvmycket kväve och fosforfattigt. Man kan köpa frön av Lindbloms.
Den svenska sorten martorn (Eryngium maritimum) är en ovanlig och rödlistad blomma som jag inte har i min trädgård. Rysk martorn (Eryngium planum) är inte inhemsk men har låg risk för invasivitet, den är en väldigt tålig humlefavorit med ganska hög nektarproduktion. Jag har en känsla av att den kan överleva lite för bra, så man kanske får se upp så att den inte sprider sig för mycket, men den verkar verkligen uppskattas av insekterna, man brukar kunna se alla sorters pollinatörer bland blommorna: humlor, bin, fjärilar, skalbaggar och blomflugor. Den växer till och med zon 4, i full sol, torrt, pH ~7, i jord med halvmycket kväve och ganska lite fosfor.
Inte inhemsk, inte invasiv. Lejongap (Antirrhinum majus) har mycket nektar men är inte så härdig, den övervintrar i princip bara om man bor i zon 1. Det är en av de främmande blommor som är bäst om man väger samman nektarproduktion, biodiversitetsrelevans och invasivitet. Det är inte den blomman som är humlornas absoluta favorit, men humlor är definitivt lejongaps favorit, eftersom blomman är specialdesignad just för humlor. Lejongap kan t.ex. köpas av Lindbloms.
Fruktträd och bärbuskar i trädgården är en väldigt viktig nektarkälla för humlorna, de svenska buskarna och träden listar jag på två andra flikar. Har man många olika sorter så blir en stor del av våren ett överflöd av blommor eftersom träden och buskarna i regel blommar så rikligt. Jag har bland annat vinbär, krusbär, körsbär, äpple, päron, plommon, björnbär och hallon i min trädgård.
Jordbruksverket har en lista med blommor för bin, där följande blommor får högsta poäng för både korttungade och långtungade humlor: mjölkört, vickrar, tistlar, maskros, vitklöver, alsikeklöver, blodklöver, väddklint, gurkört, raps, rybs, blåklint, rödklint, gulklint, brudborste, fingerborgsblomma, blåeld, rysk martorn, springkorn, åkervädd, fältvädd, ängsvädd, lavendel, käringtand, sötväppling, rättika, rädisa, senap, vallört, strandveronika, axveronika, praktveronika, ärenpris och bondböna.
De bästa blommorna för korttungade humlor, som långtungade humlor inte gillar lika mycket: stjärnklocka och liten blåklocka.
De blommor som Jordbruksverket räknar som bäst för långtungade humlor (till exempel trädgårdshumla, klöverhumla, vallhumla och stormhattshumla), men inte korttungade, är rödklöver, riddarsporre, plister, gulvial, kattmynta, kantnepeta, stäppnepeta, åkerrödtoppa, kungsmynta, lungörter, kryddsalvia, humlesuga och knölsyska.
Även om många humlor är rätt så generella i sina blomval, finns det också några som är lite mer inställda på vissa blommor, t.ex. de här som har fått namn från blommorna de uppskattar mest: blåklockshumla, ljunghumla, klöverhumla, stormhattshumla och rallarjordhumla. För att gynna dem ska man såklart plantera blåklocka, ljung, klöver, stormhatt och rallarros.
Artdatabanken, Jordbruksverket och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.