På den här sidan listar jag några inhemska och främmande blommor som är bra att ha i trädgården för att få till en lång och riklig blomning. Det är väldigt bra för insekterna om man har något som blommar i trädgården från så tidigt som möjligt på våren till så sent som möjligt på hösten. Vilka blommor man kan ha och när de börjar och slutar blomma beror på säsongsvariationer och var man bor, på den här sidan utgår jag från vad som gäller för mig i Södermanland.
Några andra blommor som bidrar till en lång blomperiod finns på flikarna för hotade blommor, hotade insekter, specialiserade bin, fjärilar, humlor, gräsmatta, grusplan, grönsaksland, äng och blomsteråker.
Hästhov (Tussilago farfara) är en av de tidigaste vårblommorna, med ganska hög nektarproduktion och hög pollenproduktion. Tussilago växer i hela Sverige, helst i sol till halvskugga, fuktigt läge, i jord med pH ~6,5, halvmycket kväve och mycket fosfor. Den tidiga blomningen uppskattas av t.ex. vårsandbi och citronfjäril. Man får samla tussilagofrö själv, den går inte att köpa. Jag har samlat frön och sått på min grusplan och i vägkanten.
Aktivt införd före år 1800. Snödroppe (Galanthus nivalis) är en av de allra tidigaste blommorna. Den är egentligen inte är svensk men etablerade sig här för länge sen. Den växer till och med zon 4, gärna fuktigt och skuggigt i näringsrik jord med pH ~7, mycket kväve och mycket fosfor.
Jordreva (Glechoma hederacea) är en blomma med riklig vårblomning och ganska hög biodiversitetsrelevans. Den växer i zon 1-7, gärna halvskuggigt, fuktigt, pH ~6 och vill gärna ha både mycket kväve och fosfor. Den uppskattas bland annat av havsmurarbi, jordrevebagge och myntepraktbagge.
Blåsippan (Hepatica nobilis) är en av de bästa vårtecknen. Den växer typiskt i zon 1-6, torrt och halvskuggigt, i jord med pH ~6,5, halvmycket kväve och mycket fosfor. För mig dök den upp av sig själv efter några år på ängen under mina hasselbuskar, men man kan också köpa den av Pratensis.
Vitsippan (Anemone nemorosa) är en tidig vårblomma. Den trivs i hela Sverige i halvskuggigt, halvfuktigt läge med pH ~5,5, medel till mycket kväve och ganska fosforfattig jord. Vitsippevivel och mindre frågeteckenbock är två skalbaggar som uppskattar vitsippor. Det finns också en mängd blomflugor som har noterats besöka vitsippeblommor, t.ex. rävröd örtblomfluga, praktfull skogsblomfluga, vårörtblomfluga och majblomfluga.
Vitpytta (Achillea ptarmica, nysört) är inte med på den här listan för att den blommar speciellt länge (juli-augusti), utan för att det är en av de bästa sommarblommorna med hög nektarproduktion och ganska hög biodiversitetsrelevans. Den är värdväxt för ängssköldbagge och praktbladbagge, och blommorna besöks av t.ex. vit glasvingefluga och stilig glansblomfluga. Vitpytta kan växa i alla odlingszoner och föredrar sol till halvskugga i fuktig jord med pH ~5,5, halvmycket kväve och ganska lite fosfor. Den är med i Pratensis fjärilsblandning.
Trift (Armeria maritima) är en av de inhemska blommorna som har längst blomning. Backtrift och strandtrift trivs på ungefär på samma ställe, backtrift växer i zon 1-3, standtrift i zon 1-7, och strandtrift klarar av mer salthaltig jord. Båda vill ha full sol, torrt, pH ~6,5, ganska lite kväve och ganska lite fosfor. Trift uppskattas av de två rödlistade insekterna storbandbi och ängsmetallvinge. Säljs av Pratensis.
Ljung (Calluna vulgaris) är kanske den viktigaste svenska höstblomman. Den har ganska hög nektarproduktion och hög biodiversitetsrelevans. Ljung är också bra för väldigt många hotade insekter, den är bra för specialierade bin (ljungsandbin) och humlor (ljunghumlor) samt är värdväxt för flera fjärilar t.ex. grönsnabbvinge, hedblåvinge, ljungblåvinge och tosteblåvinge. Ljung växer i hela Sverige, helst i sol till halvskugga, i halvtorr jord med pH ~4,5, lite kväve och mycket fosfor.
Inte inhemsk, inte invasiv. Gulklint (Centaurea macrocephala) är eventuellt den bästa främmande blomman. Den har hög nektarproduktion, hög pollenproduktion och även relativt hög biodiversitetsrelevans trots att den inte är svensk, och uppskattas mycket av humlor (den får högsta poäng av Jordbruksverket). Den växer i zon 1, och vill ha det så soligt som möjligt, torrt, pH ~7, och behöver näringsrik jord med mycket kväve och fosfor.
Inte inhemsk, inte invasiv. Gulvädd (Scabiosa ochroleuca) är en annan av de bästa främmande blommorna man kan ha. Den har hög nektarproduktion och blommar långt in på hösten. Gulvädd trivs i zon 1-2, i full sol och torr jord, med pH ~7, ganska lite kväve och lite fosfor.
Inte inhemsk, inte invasiv. Kantnepeta (Nepeta × faassenii) är en annan blomma med väldigt lång blomtid och hög nektarproduktion. Den trivs i zon 1-3, i full sol och torr jord med pH ~7, halvmycket kväve och lite fosfor. Den gynnar t.ex. humlepälsbi, örtagårdsbi och dånpälsbi. Säljs av Lindbloms.
Inte inhemsk, låg risk för invasivitet. Stäppsalvia (Salvia nemorosa) har hög nektarproduktion. Den klarar sig i regel bara i zon 1 och 2. Stäppsalvia föredrar en torr växtplats med sol, pH ~7, halvmycket kväve och lite fosfor. Säljs av Lindbloms.
Inte inhemsk, inte invasiv. Järnört (Verbena officinalis) och argentinsk järnört (Verbena bonariensis, jätteverbena) är blommor med lång blomning som trivs i soliga rabatter. Den är inte med i listan* på blommor som jag använder för nektarproduktion och biodiversitetsrelevans. Den största anledningen till att jag rekommendarar järnört är att Wild your garden tycker om blomman så mycket. Jätteverbena kan köpas av Lindbloms.
Inte inhemsk, inte invasiv. Koreansk anisisop (Agastache rugosa) har hög nektarproduktion (i en polsk studie** var det den blomman som hade högst nektarproduktion av alla). Det finns också amerikansk anisisop (Agastache foeniculum). Koreansk anisisop föredrar att växa på ett soligt och halvtorrt ställe, i jord med mycket kväve och fosfor. Säljs av Lindbloms.
Inte inhemsk, låg risk för invasivitet. Isop (Hyssopus officinalis) har hög nektarproduktion och blommar länge. Isop föredrar det soligt, torrt, pH ~6,5, och vill helst ha halvmycket kväve och ganska lite fosfor. Jag håller på och introducerar isop i min trädgård och har ingen bra bild på den än. Säljs av Lindbloms.
Några andra blommor som jag planerar att lägga till på den här fliken är nunneört och kungsängslilja (aktivt införd före år 1800). Några andra blommor som ger en lång blomning som är med på andra flikar är lungört, violer, gullviva, vårlök, fältvädd, kärleksört, sandsenap (aktivt införd före år 1800), färgkulla (aktivt införd före år 1800) och renfana.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt. Jag har också tittat lite i den här artikeln**. Blomtiden kan inte anges exakt eftersom den varierar från år till år och beror på var man bor.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.
**Filipiak, M., Walczyńska, A., Denisow, B., Petanidou, T., & Ziółkowska, E. (2022). Phenology and production of pollen, nectar, and sugar in 1612 plant species from various environments. Ecology, 103(7), e3705.