På den här sidan listar jag svenska blommor som kan trivas på en grusplan. Många verkar föra en hopplös kamp mot "ogräs" på sina uppfarter och grusytor. Själv tycker jag att det är självklart att en hemtrevlig tomt har en grönskande grusplan som doftar av kamomill och där det finns tuvor av groblad att hoppa mellan för barnen som går barfota. Så länge ytan uppfyller sin funktion och fungerar fint som parkering tycker jag att det är onödigt att hålla på och försöka få bort alla växter. En grusyta är en plats som normalt inte associeras med odling, där man kan ha växter som inte får plats, passar eller trivs i vanliga rabatter.
Här listar jag exempel på några av de blommor som jag låter växa på min grusplan. Några av blommorna på flikarna för hotade blommor, hotade insekter, specialiserade bin, fjärilar, humlor, lång blomning, gräsmatta, grönsaksland, äng och blomsteråker passar också på en grusplan, jag har t.ex. också lavendel, liten blåklocka, gräslök och trift på min grusplan.
Kamomill (Matricaria chamomilla) är min grusplansfavorit. Gatkamomill (Matricaria discoidea) är också fin, men inte inhemsk, och dessutom potentiellt invasiv, så det är synd att jag inte kan rekommendera den trots att den egentligen gör sig ännu bättre på en grusplan. Kamomill växer i zon 1-3, och vill helst ha full sol, torrt, pH ~7, mycket kväve och mycket fosfor. Den är bra för de livskraftiga arterna asterblomfluga, kamomillborstvivel och kamomillkapuschongfly, ett nattfly med vacker larv. Kamomill säljs av Lindbloms.
Groblad (Plantago major) är en blygsam liten växt med relativt hög biodiversitetsrelevans. Groblad verkar trivas fint i grus. Den växer i hela Sverige och föredrar sol till halvskugga, halvtorr jord, pH ~6, halvmycket kväve och mycket fosfor. Den gynnar bland annat tallfältblomfluga, pricking tigerspinnare, brunsprötad skymningssvärmare, rostvinge och den starkt hotade nordiska igelkottsspinnaren. Den livskraftiga grobladsblomflugan lägger ägg på groblad. Om man vill ha grodblad kan man i regel hitta växten i sitt närområde och ta frön.
Där man går som mest kan man så trampört (Polygonum aviculare), som hörs på namnet klarar den av att bli trampad på. Den finns i hela Sverige och har ganska hög biodiversitetsrelevans (ungefär upp emot 100 arter har nytta av den). Den är värdväxt för t.ex. prickig tigerspinnare. Helst trivs den på en halvtorr del av grusplanen med sol, pH ~6,5, halvmycket kväve och mycket fosfor.
Bergssyra (Rumex acetosella) har hög biodiversitetsrelevans och är viktig för guldvingarna, ängsmetallvingen, streckhedspinnaren och sandspolviveln. Den förekommer i alla odlingszoner och föredrar en solig och torr plats med pH ~5, lite kväve och mycket fosfor. Hos mig trivs den bra på grusplanen. Den finns med i Pratensis fjärilsblandning.
Vårtörel (Euphorbia cyparissias) är det första som blommar på min grusplan. Det är en blomma med mycket nektar som etablerade sig i Sverige innan 1800-talet. Den växer i zon 1-5, och vill ha det soligt, torrt, pH ~6,5 och ganska lite kväve och fosfor. Det finns några ej hotade blomflugor som uppskattar törlar: åkermånblomfluga, skräppeblomfluga, bredkindad örtblomfluga och gul brynblomfluga. I bilden är det en olivgrön guldbagge som hittat till blommorna.
Den riktiga svenska malvasorten är rosenmalva (Malva alcea), den ser nästan likadan ut som myskmalva (Malva moschata) som numera räknas som en svensk blomma (aktivt införd innan år 1800). De trivs på nästan samma ställen. Rosenmalva växer i zon 1-3, och föredrar en växtplats i full sol, med torr jord, neutralt pH, mycket kväve och mycket fosfor. Myskmalva har väldigt hög pollenproduktion**. Malvaspetsviveln har malvor som värdväxt. Borstfotblomflugan gillar också malvor. Myskmalva finns till exempel i Pratensis ängsblandning utan gräs och hos Lindbloms.
Maskros (Taraxacum) förekommer i hela Sverige och trivs bra på grusplanen. Den är inte med i den artikel som jag har som huvudsaklig källa*, men i en annan artikel** så hade maskrosor både mycket nektar och pollen. Några insekter som gillar om man inte rensar bort alla sina maskrosor är maskrosblomfluga, maskrosvivel, långhornsbi, punktsmalbi, ängssandbi, parksandbi, fibblesolbi, storbandbi, guldsmalbi, klintbandbi, bryngökbi och dynöronblomfluga. Maskrosor trivs nästan i alla lägen.
Gul fetknopp (Sedum acre) har ganska hög nektarproduktion. Den trivs i full sol och så torrt som möjligt. Jorden ska gärna ha pH ~6,5, halvmycket kväve och ganska lite fosfor. Blommorna besöks av flera blomflugor, t.ex. taggig stäppblomfluga, mörk slamfluga, tvåbandad getingfluga och mörk vinkelblomfluga. Kan köpas av Lindbloms.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt. Den andra artikeln** har jag bara använt som ett komplement.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.
**Hicks, D. M., Ouvrard, P., Baldock, K. C., Baude, M., Goddard, M. A., Kunin, W. E., Mitschunas, N., Memmott, J., Morse, H., Nikolitsi, M., Osgathorpe, L. M., Potts, S. G., Robertson, K. M., Scott, A. V., Sinclair, F., Westbury, D. B., & Stone, G. N. (2016). Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows. PloS one, 11(6), e0158117. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0158117