På den här sidan listar jag värdväxter för alla svenska dagfjärilar (äkta dagfjärilar). Jag hade gärna gjort en lista på värdväxter för alla fjärilar, men den listan skulle bli för lång (det finns cirka 3300 fjärilar i Sverige om man också räknar alla nattfjärilar och småfjärilar). Jag har som mål att försöka skaffa alla värdväxter i listan som inte är gräs eller arter knutna till kärr och fjäll.
Än så länge har jag cirka 50 av de ~150 arterna i listan. Här listar jag först några exempel på de värdväxter jag har, och var växterna trivs, och sen kommer den fullständiga listan.
Andra blommor som är bra för fjärilar är med på flikarna för hotade blommor, hotade insekter, specialiserade bin, humlor, lång blomning, gräsmatta, grusplan, grönsaksland, äng och blomsteråker.
Ängsvädd (Succisa pratensis), åkervädd (Knautia arvensis) och fältvädd (Scabiosa columbaria) har hög nektarproduktion och är alla bra nektarkällor för fjärilar, men speciellt viktig är ängsvädd som också är värdväxt för väddnätfjärilen. Ängsvädd växer i zon 1-9 i sol till halvskugga, i fuktig, kvävefattig och ganska fosforfattig jord med pH ~6. Pratensis säljer ängsvädd, åkervädd och fältvädd som plantor och i sina fröblandningar, t.ex. fjärilsblandningen.
Ängssyra (Rumex acetosa) är en ängsväxt med hög biodiversitetsrelevans som finns i hela Sverige och är viktig för några fjärilar. Den trivs på en solig plats med halvfuktig jord, pH ~6, halvmycket kväve och mycket fosfor. Den är värdväxt för ängsmetallvinge, vitfläckig guldvinge, mindre guldvinge och violettkantad guldvinge. Den finns med i Pratensis fjärilsblandning.
Skogsnäva (Geranium sylvaticum, midsommarblomster) är en somrig blomma som är bra för lite skuggigare lägen. Den är värdväxt för brun blåvinge, midsommarblåvinge och turkos blåvinge. Den nära hotade svävflugedagsvärmaren besöker också blommorna. Den växer i alla odlingszoner, på halvskuggiga och halvfuktiga platser, i jord med pH ~6, halvmycket kväve och mycket fosfor. Den finns med i Pratensis skuggäng och som planta.
Kärleksört (Hylotelephium telephium) är en lättodlad svensk blomma som är viktig både för fjärilarna som värdväxt och som en nektarkälla på hösten. Jag har både den vilda svenska sorten och två andra varianter som blommar senare. Den växer i zon 1-6, i sol till halvskugga i väldigt torr, fosforrik och ganska kvävefattig jord med lite lågt pH (~5,5). Den gynnar t.ex. de starkt hotade fjärilarna fetörtsblåvinge och fastlandsapollo samt den nära hotade apollofjärilen. Säljs på flera ställen, t.ex. i Pratensis havsstrandängsblandning och som ängsplanta.
Vit fetknopp (Sedum album) är en torktålig växt med ganska hög nektarproduktion. Den är värdväxt för ungefär samma fjärilar som kärleksört: gotlandsapollo, apollofjäril och fetörtsblåvinge. Fetörtsväxter gynnar också den hotade gulgrå lövmätaren. Vit fetknopp växer till och med zon 3, i full sol, pH ~7, med ganska lite kväve och väldigt lite fosfor.
Löktrav (Alliaria petiolata) är värdväxt för aurorafjärilen, den fjärilen har jag sett lägga ägg i min trädgård. Löktrav växer i zon 1-4, och är en bra skuggväxt (den föredrar halvskugga), och vill växa i halvfuktig jord med pH ~6,5, mycket kväve och mycket fosfor. Det finns också tre vivlar som tycker om löktrav, mindre löktravsvivel (livskraftig), större löktravsvivel (livskraftig) och blå löktravsvivel (nära hotad). En extra anledning att låta den finnas i ens trädgård är att den är ätbar.
Stånds (Jacobaea vulgaris) är värdväxt för karminspinnaren. Stånds får höga poäng på min blomtopplista, den har mycket hög nektarproduktion och ganska hög biodiversitetsrelevans. Den är dock mycket giftig så jag vill inte ha den i min trädgård (jag hade den bara en sommar). Eftersom att den är giftig så är den inte bra att få i hö så om man vill ha den i trädgården för insekternas skull så får man se till att den inte sprider sig, och använda handskar när man hanterar den. Den trivs i zon 1-5, på en solig och torr plats, i jord med pH ~6,5, halvmycket kväve och mycket fosfor.
Brännässlor (Urtica dioica) försöker de flesta få bort från trädgården så gott det går, men de är viktiga för fjärilar och bra att använda till gröngödsling, därför har de en självklar plats i utkanten av min trädgård. Brännässla växer i alla odlingszoner, i halvskuggigt, ganska fuktigt läge, och vill ha jord som är lite sur (pH ~6) med mycket kväve och fosfor. Den livskraftiga nässelfjärilen, den livskraftiga fjärilen påfågelöga, den livskraftiga kartfjärilen, den nära hotade fläckiga glansspinnaren och den nära hotade humlerotfjärilen är exempel på arter man gynnar om man inte rensar bort sina brännässlor helt.
Ängsviol och styvmorsviol som jag har med på sidan för rödlistade insekter är ännu viktigare än skogsviol (Viola riviniana) att ha i trädgården, men man behöver ju inte välja. Skogsviol är värdväxt för de livskraftiga fjärilarna skogspärlemorfjäril, brunfläckig pärlemorfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril och prydlig pärlemorfjäril. Skogsviol växer i zon 1-9, i halvskuggigt, halvfuktigt läge, med pH ~6, halvmycket kväve och mycket fosfor.
Gullvivan (Primula veris) är en tidig fridlyst vårblomma. Den är Närkes landskapsblomma. Den växer upp till zon 6 i soligt till halvskuggigt läge i halvtorr, fosforfattig jord med pH ~7 och halvmycket kväve. Gullvivan är viktig för den sårbara gullvivefjärilen och det livskraftiga lundmurarbiet. Pratensis säljer gullviva.
Gulvial har ganska hög nektarproduktion och ganska hög biodiversitetsrelevans. Den är värdväxt för ängsvitvinge och silverblåvinge. Käringtand är en annan liten gul blomma som också är värdväxt för flera fjärilar, men den är istället med på den här fliken. Gulvial vill växa soligt, halvfuktigt, med pH ~6, halvmycket kväve och ganska lite fosfor. Förutom att vara bra för dagfjärilar så gynnar gulvial märgelsandbi, smalsprötad bastardsvärmare och mindre bastardsvärmare.
Svartkämpar (Plantago lanceolata), gulkämpar (Plantago maritima) och rödkämpar (Plantago media) är viktiga växter. Bäst för fjärilar verkar svartkämpar vara, den har hög biodiversitetsrelevans och är viktig för veronikanätfjärilen, ängsnätfjärilen och streckhedspinnaren. Den växer i zon 1-6, i soligt, torrt läge med pH ~6, halvmycket kväve och mycket fosfor. Den finns med i Pratensis fjärilsblandning.
Gräs, olika fjärilar är beroende av olika arter, men jag listar alla tillsammans: sandgräsfjäril, slåttergräsfjäril, luktgräsfjäril, fjällgräsfjäril, skogsgräsfjäril, kvickgräsfjäril, berggräsfjäril, svingelgräsfjäril, vitgräsfjäril, kamgräsfjäril, pärlgräsfjäril, dårgräsfjäril, brun gräsfjäril, tundragräsfjäril, silversmygare, fjällsilversmygare, svartfläckig glanssmygare, gulfläckig glanssmygare, mindre tåtelsmygare, ängssmygare.
Violer har näst flest fjärilar knutna till sig. Styvmorsviol: ängspärlemorfjäril, storfläckig pärlemorfjäril, skogspärlemorfjäril, prydlig pärlemorfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril, hedpärlemorfjäril. Ängsviol: ängspärlemorfjäril, skogspärlemorfjäril, prydlig pärlemorfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril, hedpärlemorfjäril. Buskviol: ängspärlemorfjäril, skogspärlemorfjäril, prydlig pärlemorfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril. Skogsviol: skogspärlemorfjäril, brunfläckig pärlemorfjäril, prydlig pärlemorfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril. Kärrviol: ängspärlemorfjäril, brunfläckig pärlemorfjäril. Åkerviol: storfläckig pärlemorfjäril, prydlig pärlemorfjäril. Lundviol: skogspärlemorfjäril, prydlig pärlemorfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril. Luktviol: skogspärlemorfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril. Fjällviol: bäckpärlemorfjäril, fjällpärlemorfjäril. Sandviol: ängspärlemorfjäril. Strandviol: ängspärlemorfjäril.
Viden är värdväxter för videfuks, körsbärsfuks, sorgmantel, sälgskimmerfjäril. Sälg: vinbärsfuks, videfuks, körsbärsfuks, sorgmantel, sälgskimmerfjäril. Dvärgvide: dvärgpärlemorfjäril.
Almar generellt är värdväxter för videfuks och almsnabbvinge. Speciellt viktig är skogsalm: vinbärsfuks, videfuks, körsbärsfuks, almsnabbvinge.
Solvända: grönsnabbvinge, hedblåvinge, ljungblåvinge, midsommarblåvinge, backvisslare, kattunvisslare.
Odon: grönsnabbvinge, svavelgul höfjäril, hedblåvinge, ljungblåvinge, tosteblåvinge, violett blåvinge.
Ljung: grönsnabbvinge, hedblåvinge, ljungblåvinge, tosteblåvinge.
Käringtand: skogsvitvinge, puktörneblåvinge, ljungblåvinge, skogsvisslare.
Vedlar är viktiga, speciellt för många fjärilar i norra Sverige. Fjällvedel: högnordisk höfjäril, fjällhöfjäril, fjällvickerblåvinge, mindre blåvinge. Sötvedel: klöverblåvinge, kronärtsblåvinge. Isvedel: fjällhöfjäril.
Brännässla: vinbärsfuks, kartfjäril, nässelfjäril, påfågelöga.
Hjortron: älggräspärlemorfjäril, friggas pärlemorfjäril, frejas pärlemorfjäril, myrvisslare.
Tranbär: frejas pärlemorfjäril, myrpärlemorfjäril, grönsnabbvinge, violett blåvinge.
Axveronika: skogsnätfjäril, ängsnätfjäril, veronikanätfjäril.
Kämpar är bra för många fjärilar. Svartkämpar: skogsnätfjäril, ängsnätfjäril, veronikanätfjäril. Gulkämpar: ängsnätfjäril.
Vänderötter är också bra för flera fjärilar. Flädervänderot: sotnätfjäril, väddnätfjäril, asknätfjäril. Småvänderot: sotnätfjäril.
Kärleksört: fastlandsapollo, apollofjäril, fetörtsblåvinge.
Vit fetknopp: gotlandsapollo, apollofjäril, fetörtsblåvinge.
Getväppling: ängsblåvinge, väpplingblåvinge, mindre blåvinge.
Ormrot: fjällpärlemorfjäril, dvärgpärlemorfjäril, violett guldvinge.
Midsommarblomster: brun blåvinge, midsommarblåvinge, turkos blåvinge.
Marviol: grönfläckig vitfjäril, kålfjäril, rovfjäril.
Brakved: citronfjäril, grönsnabbvinge, tosteblåvinge.
Skräppor är bra fjärilsväxter. Både ängssyra och bergssyra är värdväxter för vitfläckig guldvinge, mindre guldvinge, violettkantad guldvinge. Krusskräppa: vitfläckig guldvinge, violettkantad guldvinge.
Blåbär: grönsnabbvinge, svavelgul höfjäril, tosteblåvinge.
Vejde: rapsfjäril, kålfjäril, rovfjäril.
Gulreseda: kålfjäril, grönfläckig vitfjäril, rovfjäril.
Slån: hagtornsfjäril, eldsnabbvinge, busksnabbvinge.
Asp: körsbärsfuks, sorgmantel, aspfjäril.
Rosling: frejas pärlemorfjäril, myrpärlemorfjäril, violett blåvinge.
Blodnäva: brun blåvinge, midsommarblåvinge.
Skogstry: asknätfjäril, tryfjäril.
Backtimjan: ljungblåvinge, svartfläckig blåvinge.
Teveronika: skogsnätfjäril, veronikanätfjäril.
Lingon: grönsnabbvinge, violett blåvinge.
Kovaller: skogsnätfjäril, asknätfjäril. Skogsnätfjäril är speciellt knuten till skogskovall.
Kantljung: arktisk pärlemorfjäril, högnordisk pärlemorfjäril.
Brudbröd: älggräspärlemorfjäril, backvisslare.
Fingerörter generellt går bra för smultronvisslare. Revfingerört: backvisslare, smultronvisslare. Blodrot: smultronvisslare.
Klövrar är värdväxter för några fjärilar. Rödklöver: puktörneblåvinge, ängsblåvinge. Vitklöver: puktörneblåvinge. Skogsklöver: ängsblåvinge.
Vialer är en annan grupp viktiga ärtväxter. Gulvial: ängsvitvinge, silverblåvinge. Kärrvial: skogsvitvinge.
Travar är värdväxter för flera av vitfjärilarna. Löktrav: rapsfjäril, kålfjäril, aurorafjäril. Rockentrav: rapsfjäril, aurorafjäril. Fjälltrav: rapsfjäril. Lundtrav: aurorafjäril.
Bräsmorna är värdväxter för ett par vitfjärilar. Ängsbräsma: aurorafjäril. Polarbräsma: rapsfjäril.
Penningört: rapsfjäril, aurorafjäril.
Strandkål: kålfjäril, rovfjäril.
Plommon: hagtornsfjäril, eldsnabbvinge.
Getapel: citronfjäril, tosteblåvinge.
Körsbär, sötkörsbär är värdväxt för både körsbärsfuks och eldsnabbvinge, surkörsbär bara för eldsnabbvinge.
Älgört: älggräspärlemorfjäril, tosteblåvinge.
Hägg: eldsnabbvinge, busksnabbvinge.
Ek: eksnabbvinge, krattsnabbvinge.
Kråkbär: grönsnabbvinge, hedblåvinge.
Luserner har flera fjärilar knutna till sig. Blålusern och gullusern: puktörneblåvinge, silverblåvinge. Humlelusern: ljusgul höfjäril (dock ej permanent i Sverige än).
Ängsvädd: väddnätfjäril.
Svarthö: lappnätfjäril.
Bitterkrassing: grönfläckig vitfjäril.
Nunneörter: mnemosynefjäril.
Olvon: asknätfjäril.
Vildkaprifol: tryfjäril.
Klockgentiana: alkonblåvinge.
Gullviva: gullvivefjäril.
Smultron: smultronvisslare.
Rosenrot: apollofjäril.
Kungsmynta: svartfläckig blåvinge.
Purpurbräcka: högnordisk blåvinge.
Vildmorot: makaonfjäril.
Spenört: makaonfjäril.
Kärrsilja: makaonfjäril.
Bockrot: makaonfjäril.
Kvanne: makaonfjäril.
Strätta: makaonfjäril.
Dill: makaonfjäril.
Ginst: ljungblåvinge.
Grådraba: rapsfjäril.
Strandfräne: rapsfjäril.
Åkersenap och vägsenap: rapsfjäril.
Ryssgubbe: kålfjäril.
Pepparrot: kålfjäril.
Hagtorn: hagtornsfjäril.
Vildapel: hagtornsfjäril.
Oxbär: hagtornsfjäril.
Rönn: hagtornsfjäril.
Gökärt: skogsvitvinge.
Starrar är värdväxter för myrgräsfjärilen. Gråstarr och dystarr är dessutom värdväxter för starrgräsfjärilen.
Ängsullsläktet och speciellt ängsull och tuvull gynnar tallgräsfjärilen.
Hassel: vinbärsfuks.
Humle: vinbärsfuks.
Ripsar generellt är värdväxter för vinbärsfuks. T.ex. vinbär och krusbär.
Päron: körsbärsfuks.
Björk: sorgmantel.
Fjällspira: lappnätfjäril.
Ask: asknätfjäril.
Vejksel: eldsnabbvinge.
Klockljung: grönsnabbvinge.
Hallon: grönsnabbvinge.
Åsnetörne: puktörneblåvinge.
Kråkvicker: silverblåvinge.
Harris: hedblåvinge.
Havtorn: hedblåvinge.
Murgröna: tosteblåvinge.
Benved: tosteblåvinge.
Skogskornell: tosteblåvinge.
Fackelblomster: tosteblåvinge.
Nävor: skatnäva, mjuknäva och sparvnäva är värdväxter för rödfläckig blåvinge.
Fjällsippa: blomvisslare.