På den här sidan listar jag några hotade blommor som man kan stöta på i trädgårdar. Jag har ingen lista på alla cirka 1000 rödlistade blomväxter, den fullständiga listan kan man se här. Jag listar bara de växter man enkelt kan skaffa eller kanske redan har i trädgården. Jag vill ha många av de blommor som börjar bli ovanligare ute i naturen i min trädgård, för jag tänker att det är bra för den biologiska mångfalden.
Här listar jag alltså växtarter som säljs av trädgårdsaffärer och är rödlistade, och därmed mer eller mindre riskerar att försvinna från Sverige om inget görs. I första hand är det Pratensis som tillhandahåller frön och plantor som man kan vara säker på är svenska. De växter som man köper från de större trädgårdsföretagen kan vara sorter som kanske inte är exakt dem man vill skydda. Har man möjlighet är det i regel bäst att odla lokalt insamlade vilda varianter av blommorna, men det blir lite mer komplicerat när det gäller hotade blommor eftersom att man då riskerar att beståndet påverkas negativt. Jag tror att det är en bra idé att köpa hotade blommor från Pratensis, men inte från de större trädgårdsaffärerna. Jag hoppas att Pratensis kan utvidga sitt utbud av hotade blommor.
Först listar jag de hotade blommor som jag har på min tomt, sen kommer alla de rödlistade blommor som jag har sett att man kan köpa (men det är antagligen inte en komplett lista, eftersom trädgårdsaffärernas sortiment varierar).
Klätt (Agrostemma githago) är en starkt hotad blomma som frösår sig lätt och är fin i rabatten. Den är antagligen den rödlistade växt vi trädgårdsägare enklast kan rädda. Den klarar sig upp till zon 5 och vill ha soligt, torrt med pH ~6 och ganska näringsrik jord (den behöver speciellt mycket fosfor). En insekt som gillar klätt är den fina fjärilen brunsprötad skymningssvärmare. Jag har sått klätt på några ställen i min trädgård, jag fick min från Pratensis humleblandning. Den finns i flera av Pratensis fröblandningar, t.ex. den här och den här.
Backsippa är en sårbar och fridlyst blomma som uppskattas av t.ex. småsandbi, smaragdgrön lundmätare, grå strimmätare och större vitbandsvecklare. Den trivs i zon 1-4, helst väldigt soligt och torrt, i kvävefattig och ganska fosforfattig jord med pH ~6. Kan köpas av Pratensis.
Den sårbara blomman luddvicker (Vicia villosa) är en humlefavorit med ganska hög nektarproduktion, som är perfekt att använda till gröngödsling. Den växer i zon 1-3 och trivs i full sol i torr och ganska kvävefattig jord, med pH ~7 och mycket fosfor. Luddvicker gynnar flera rödlistade insekter, t.ex. mosshumla, klöverhumla, svartpälsbi, gulfläckig igelkottsspinnare och ljusribbat vickerfly. Jag har sått massor med luddvicker i mitt grönsaksland och i min blomsteråker, långhornsbina verkar älska det. Den kan köpas av Lindbloms.
Fläcklungört (Pulmonaria officinalis) är en tidigt blommande växt med mycket nektar, som är vacker hela säsongen med sina fläckiga blad. Den växer upp till zon 2 (men den klarar sig bra hos mig i zon 3), och gillar halvskugga, halvtorrt, pH ~7, medelmycket kväve och inte så mycket fosfor. Den är klassad som sårbar. Smalbladig lungört är fridlyst och starkt hotad. Mörk lungört är klassad som livskraftig. Lungört gynnar vårpälsbiet, lundmurarbiet, lungörtssorgmalen, lungörtsviveln och lungörtssäckmalen. Pratensis säljer mörk lungört och fläcklungört kan köpas av de stora trädgårdsaffärerna.
Backtimjan (Thymus serpyllum) är en fin svensk ört, som är nära hotad. Den växer upp till zon 5, och vill ha maximalt med solljus, torrt, pH ~6,5 och ganska kvävefattigt. Den undviker jordar med mycket fosfor. Backtimjan är värdefull för det starkt hotade stäppbandbiet, det starkt hotade dådresandbiet, den sårbara skalbaggen stäppspetsvivel, den sårbara gräshoppsstekeln, det nära hotade kilbiet, den nära hotade svartfläckiga blåvingen och den nära hotade timjanspetsviveln. Säljs av Pratensis.
Sommarfibblan (Leontodon hispidus) är nära hotad, ser ut som en prydligare maskros och passar fint i rabatten. I en studie** var sommarfibblan en av de blommor som hade allra högst nektarproduktion. Den växer i sol i zon 1-5, gärna halvtorrt, pH ~6,5, med halvmycket kväve och ganska fosforfattigt. Fibblor gynnar många insekter, och sommarfibbla är speciellt bra för till exempel fibblesandbi (livskraftig) och fibblesolbi (akut hotad). Pratensis säljer både plantor och har med sommarfibblor i några fröblandningar.
Axveronikan (Veronica spicata) är nära hotad, har ganska hög nektarproduktion, växer i zon 1-3, sol, helst på en väldigt torr plats med pH ~6,5, ganska kvävefattig och fosforfattig jord. Den är värdväxt för de två hotade fjärilarna veronikanätfjäril och ängsnätfjäril. Den uppskattas också av mosshumla, hårig dolkstekel och ängsmetallvinge. Pratensis säljer plantor.
Kattmynta (Nepeta cataria) är en starkt hotad och fridlyst blomma med ganska hög nektarproduktion, som etablerade sig i Sverige innan år 1800. Den är släkt med den mer vanliga trädgårdsblomman kantnepeta. Den trivs i zon 1-3, i full sol, i torr och neutral jord med väldigt mycket kväve och mycket fosfor. Dånpälsbi och örtagårdsbi är två insekter som gillar kattmynta. Kattmynta säljs av Lindbloms.
Solvända (Helianthemum nummularium) är nära hotad och växer i zon 1-4, helst soligt, torrt, pH ~7, kvävefattigt och fosforfattigt. Ölandssolvända är Ölands landskapsblomma. Solvända är bra för flera hotade insekter, t.ex. backvisslare, kattunvisslare, solvändebrokmal, solvändepalpmal, solvändesobermal och solvändesäckmal. Pratensis säljer solvända både som plantor och i fröblandning.
Svinrot (Scorzonera humilis) är nära hotad och släkt med svartroten som man kan odla i grönsakslandet. Svinrot växer i zon 1-4, i sol till halvskugga, halvtorrt, pH ~6,5, i ganska kväve- och fosforfattig jord. Den är bra för svinrotsvecklaren, den rödhorniga månblomflugan och punktsmalbiet. Pratensis säljer svinrot.
Sylnarv (Sagina revelierei) är en nära hotad blomma som passar bra i en stenlagd gång. Den växer till och med zon 4, och gillar att ha det soligt, halvfuktigt, lite surt (pH ~5), kvävefattigt och fosforrikt. Flera affärer säljer sylnarv.
Här kommer en lista på alla de rödlistade blommor som jag har sett att man kan köpa. Som jag nämnde i den inledande texten så tror jag att det är en bra idé att köpa de blommor Pratensis säljer, men det är nog inte bra att köpa hotade blommor från de stora trädgårdsföretagen, om det inte är tydligt att de både är odlade i Sverige och att frömaterialet har svenskt ursprung.
Ostronört
Fridlyst, frö kan köpas på flera ställen. Zon 1-7, full sol, fuktigt, pH ~7, medel till mycket kväve, ganska fosforfattigt, salthaltig jord.
Äkta stormhatt
Frö och plantor säljs av de stora trädgårdsaffärerna. Aktivt införd före år 1800. Zon 1-5, sol till halvskugga, fuktigt, pH ~6,5, medel till mycket kväve, mycket fosfor.
Grusnejlika
Säljs av Lindbloms. Zon 1-2, full sol, halvfuktigt, pH ~6, ganska kvävefattigt, mycket fosfor.
Praktnejlika
Fridlyst, säljs av Lindbloms. Alla odlingszoner, sol till halvskugga, torrt, pH ~7, ganska kvävefattigt, mycket fosfor.
Kattmynta
Fridlyst, säljs av Lindbloms. Aktivt införd före år 1800. Zon 1-3, full sol, torrt, pH ~7, väldigt mycket kväve, mycket fosfor.
Hjorttunga
Fridlyst, säljs av flera affärer. Zon 1, skugga, halvfuktigt, pH > 7,5, kvävefattigt, fosforfattigt.
Humlesuga
Fridlyst, säljs av flera affärer. Zon 1-2, sol till halvskugga, halvfuktigt, pH ~6,5, ganska kvävefattigt, ganska fosforfattigt.
Kranssalvia
Kan köpas på flera ställen. Aktivt införd före år 1800. Zon 1-3, sol, torrt, pH ~7, medel till mycket kväve, ganska fosforfattigt.
Stor bockrot
Kan köpas på flera ställen. Zon 1-6, sol till halvskugga, halvfuktigt, pH ~7, halvmycket kväve, ganska fosforfattigt.
Mosippa
Fridlyst, kan köpas på flera ställen. Zon 1-9, sol till halvskugga, torrt, pH ~5, väldigt kvävefattigt, ganska fosforfattigt.
Stor sandlilja
Fridlyst, säljs av flera affärer. Zon 1-3, sol till halvskugga, torrt, pH ~6,5, kvävefattigt, fosforfattigt.
Klätt
Kan köpas av Pratensis. Zon 1-5, sol, torrt, pH ~6, halvmycket kväve, mycket fosfor.
Ängssalvia
Fridlyst, plantor och frön kan hittas på flera ställen. Aktivt införd före år 1800. Zon 1-3, sol, torrt, pH ~7, halvmycket kväve, fosforfattigt.
Slåttergubbe
Kan köpas av Pratensis och Lindbloms. Zon 1-6, sol, torrt, pH ~5, kvävefattigt, ganska fosforfattigt.
Backsippa
Fridlyst, plantor säljs av Pratensis. Zon 1-4, full sol, torrt, pH ~6, kvävefattigt, ganska fosforfattigt.
Luddvicker
Säljs av Lindbloms. Zon 1-3, full sol, torrt, pH ~7, ganska kvävefattigt (fixerar kväve), mycket fosfor.
Källfräne
Säljs av flera affärer. Zon 1, sol, blött, pH ~7, väldigt mycket kväve, mycket fosfor.
Sandnejlika
Fridlyst, kan köpas på flera ställen. Zon 1-4, full sol, väldigt torrt, pH > 7,5, kvävefattigt, ganska fosforfattigt.
Lungrot
Kan köpas på flera ställen. Zon 1-4, sol till halvskugga, torrt, pH ~6,5, väldigt mycket kväve, mycket fosfor.
Fläcklungört
Säljs av flera affärer. Zon 1-2, halvskugga, halvtorrt, pH ~7, halvmycket kväve, ganska fosforfattigt.
Svinrot
Pratensis säljer plantor. Zon 1-4, sol till halvskugga, halvtorrt, pH ~6,5, ganska kvävefattigt, ganska fosforfattigt.
Axveronika
Pratensis säljer plantor. Zon 1-3, sol, väldigt torrt, pH ~6,5, ganska kvävefattigt, fosforfattigt.
Solvända
Pratensis säljer både plantor och fröblandning. Zon 1-4, sol, torrt, pH ~7, kvävefattigt, fosforfattigt.
Skogsklocka
Fridlyst, Pratensis säljer både plantor och fröblandning. Zon 1-5, sol till halvskugga, torrt, pH ~6,5, halvmycket kväve, mycket fosfor.
Sommarfibbla
Pratensis säljer plantor och har med sommarfibblor i flera av fröblandningarna. Zon 1-5, sol, halvtorrt, halvmycket kväve, ganska fosforfattigt.
Slåtterfibbla
Finns i Pratensis fröblandningar, t.ex. den här. Zon 1-9, sol, torrt, pH ~6,5, kvävefattigt, fosforfattigt.
Ängsskära
Fridlyst, finns i Pratensis fuktängsblandning. Zon 1-4, sol till halvskugga, halvfuktigt, pH ~7, halvmycket kväve, fosforfattigt.
Riddarsporre
Kan köpas på flera ställen, se till att välja den svenska varianten. Zon 1-2, full sol, torrt, pH ~7, medel till mycket kväve, mycket fosfor.
Majnycklar
Säljs av de stora trädgårdsaffärerna. Zon 1-9, sol till halvskugga, fuktigt, pH > 7,5, halvmycket kväve, fosforfattigt.
Majviva
Kan köpas på flera ställen. Zon 1-6, sol, fuktigt, pH ~7, väldigt kvävefattigt, fosforfattigt.
Våradonis
Fridlyst, kan köpas på flera ställen. Zon 1, sol, torrt, pH > 7,5, ganska kvävefattigt, fosforfattigt.
Åkerkulla
Säljs av Pratensis. Zon 1-4, sol, torrt, pH ~6, halvmycket kväve, mycket fosfor.
Hålnunneört
Säljs av de stora trädgårdsaffärerna. Zon 1-2, skugga, halvtorrt, pH ~7, mycket kväve, ganska fosforfattigt.
Backtimjan
Säljs av Pratensis. Zon 1-5, full sol, torrt, pH ~6,5, ganska kvävefattigt, fosforfattigt.
Sylnarv
Kan köpas på flera ställen. Zon 1-4, sol, halvfuktigt, pH ~5, kvävefattigt, mycket fosfor.
Färgginst
Kan köpas på flera ställen. Zon 1-3, sol till halvskugga, torrt, pH ~5,5, kvävefattigt, mycket fosfor.
Naverlönn
Kan köpas på flera ställen. Zon 1, halvskugga, halvtorrt, pH ~6,5, medel till mycket kväve, ganska fosforfattigt.
Järnek
Kan köpas på flera ställen. Zon 1-4, halvskugga, halvtorrt, pH ~6, halvmycket kväve, ganska fosforfattigt.
Alm
Hotad på grund av en sjukdom som sprids. Almar som är resistenta mot sjukdomen kan köpas här.
Ask
Hotad på grund av en sjukdom som sprids. Kan köpas på flera ställen.
Bohuslind
Kan köpas på flera ställen.
Avarönn
Kan köpas från någon enstaka plantskola.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt. Den andra artikeln** har jag bara använt som ett komplement.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.
**Hicks, D. M., Ouvrard, P., Baldock, K. C., Baude, M., Goddard, M. A., Kunin, W. E., Mitschunas, N., Memmott, J., Morse, H., Nikolitsi, M., Osgathorpe, L. M., Potts, S. G., Robertson, K. M., Scott, A. V., Sinclair, F., Westbury, D. B., & Stone, G. N. (2016). Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows. PloS one, 11(6), e0158117. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0158117