En invasiv art är främmande och har en negativ påverkan på vårat ekosystem. Ett svenskt ogräs kan därför inte benämnas som "invasivt", därför kan t.ex. inte kirskål stå med på den här typen av lista, även om man inte vill ha den i trädgården. På listan har jag också tagit med växter med lite lägre invasiv klassning, både "potentiellt hög risk", "hög risk" och "mycket hög risk". Det är inte en komplett lista, utan det är en blandning av de jag har i mitt närområde, och de som är störst hot mot den svenska naturen. De flesta av bilderna på den här sidan är inte mina, de är tagna från Naturvårdsverket. Det här är vanliga växter, som ofta säljs eller har sålts av trädgårdsbutiker, som vi bör kämpa för att ta bort från våra trädgårdar och naturen:
Mycket hög risk för invasivitet. Mitt kanadensiska gullris har etablerat sig mitt i rabatten, och jag går och rycker upp den när jag ser den - det återstår att se om det är tillräckligt.
Mycket hög risk för invasivitet. Knölklockan är lömsk på två sätt. Dels är den fin. Och dels kan den ta sig genom gräsmattan med utlöpare och små oansenliga blad och sen titta upp med en blomma på ett annat ställe, och då är det redan ett stort projekt att bekämpa den. Se upp för de små bladen i bilderna! Varje rotbit blir en ny växt, och den sprider sig också med frö, så låt den aldrig blomma.
Hög risk för invasivitet. Min praktlysing har jag tagit bort, och går och hugger av alla nya skott med en spade, samt planterar in buskar där de varit. Förhoppningsvis blir det en lyckad bekämpning. Säljs tyvärr fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Mycket hög risk för invasivitet. Förbjuden av EU.
Mycket hög risk för invasivitet. Blomsterlupin är en vanlig trädgårdsväxt som spridits mycket längs Sveriges vägkanter. Säljs tyvärr fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Hög risk för invasivitet. Rosenkronill, blomsterlupin och sandlupin är de enda invasiva ärtväxterna (om man inte räknar buskar).
Mycket hög risk för invasivitet.
Mycket hög risk för invasivitet. Förbjuden av EU.
Hög risk för invasivitet. Jag hade jättedaggkåpa i rabatten, som jag nu tagit bort, bilden är på ett av bladen efter bekämpningen. Säljs tyvärr fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Mycket hög risk för invasivitet. Väldigt problematisk växt som är extremt svår att bekämpa.
Mycket hög risk för invasivitet. Väldigt problematisk växt som är extremt svår att bekämpa.
Mycket hög risk för invasivitet. Förbjuden av EU.
Låg risk för invasivitet (enligt SLU). Men EU listar den som invasiv, och importering, odling och utplantering av sidenört är förbjuden.
Mycket hög risk för invasivitet. Säljs tyvärr fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Potentiellt hög risk för invasivitet. Jag har borstnejlika i trädgården och går och rycker upp den när den dyker upp. Säljs tyvärr fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Hög risk för invasivitet. Jag har haft lammöron i trädgården. Säljs tyvärr fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Mycket hög risk för invasivitet. Jag har silverarv i trädgården och ska ta bort den på sikt. Säljs tyvärr fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Mycket hög risk för invasivitet. Jag har inte tagit bort min syren men jag håller koll på den så att den inte sprids. Säljs fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Mycket hög risk för invasivitet. Sprider sig gärna i lite skuggiga lägen och kan vara svår att få bort om den trivs. Jag har vintergröna som jag ska ta bort på sikt. Säljs tyvärr fortfarande av trädgårdsaffärerna.
Hög risk för invasivitet. Parksallat är svår att bli av med om man fått den på tomten och den tränger undan andra växter.
Tråkigt nog är påsklilja, vårstjärna (scilla), vintergäck och vårkrokus klassade som invasiva, men jag tror inte att det är realistiskt att folk ska ta bort dem från sina trädgårdar.
Om man funderar på att plantera vårblommor kan man istället välja vårlök, vitsippa, blåsippa och gullviva som är inhemska blommor, och snödroppe (galanthus nivalis) samt pärlhyacint (muscari botryoides) som räknas som svenska vårblommor vid det här laget (aktivt införda och naturaliserade innan år 1800).
Hästkastanj, silverpoppel, glanshägg, contortatall, gudaträd, häggmispel, syren, klasespirea, torpspirea, kvastspirea, blekspirea, häckspirea, praktspirea, snöbär, rosentry, glanshägg, gudaträd, häckberberis, spärroxbär, häckoxbär, rynkoxbär rosenoxbär, flockoxbär, lingonoxbär, spaljéoxbär, mahonia, vresros, parkolvon, ärttörne, häckkaragan, gullregn, robinia och druvfläder är klassade som mer eller mindre invasiva.