På den här sidan beskriver jag hur man kan göra en ettårig äng ("blomsteråker"), och listar några inhemska och främmande ettåriga blommor. Ängar med svenska ettåriga blommor kan blomma väldigt rikligt, och kan för insekter ersätta den minskade förekomsten av småskaligt brukade åkrar utan gifter. Jag tycker också att man kan lägga till några främmande blommor för ännu mer blomning och nektar. Man kan göra roliga färgmatchningar eller bara blanda allt för att få en riktigt färgsprakande blomsteråker. Efter att man anlagt blomsteråkern behöver man bara störa jorden en gång per år, eller när det behövs, för att förhindra att gräs och perenner tränger ut de ettåriga blommorna.
Man kan köpa blomsteråkerfrö från Pratensis.
Blå blomsteråker: blåklint (Östergötlands landskapsblomma, ganska hög nektarproduktion, humlefavorit), förgätmigej (Dalslands landskapsblomma), lin (Hälsinglands landskapsblomma, etablerad efter år 1800) och blå snokört (inte inhemsk, mycket hög nektarproduktion).
Gul blomsteråker: gullkrage (ganska hög nektarproduktion), jordklöver (kvävefixerare), åkerkål (nära hotad, hög pollenproduktion), vitsenap (inte inhemsk, hög nektarproduktion, hög pollenproduktion, humlefavorit) och raps (inte inhemsk, ganska hög nektarproduktion, mycket hög pollenproduktion, humlefavorit).
Röd blomsteråker: rågvallmo (hög pollenproduktion), kornvallmo (hög pollenproduktion), blodklöver (inte inhemsk, kvävefixerare, hög nektarproduktion, hög pollenproduktion, humlefavorit) och rött blomsterlin (inte inhemsk).
Vit blomsteråker: åkerkulla (nära hotad, ganska hög nektarproduktion), kamomill, baldersbrå, åkerviol (gynnar pärlemorfjärilar), sandvita (gynnar hotade bin), rädisa (inte inhemsk, humlefavorit) och koriander (inte inhemsk).
Lila blomsteråker: klätt (starkt hotad), luddvicker (sårbar, ganska hög nektarproduktion, kvävefixerare), rödtoppa (gynnar rödtoppebiet), rödplister (humlefavorit) och honungsört (inte inhemsk, mycket hög nektarproduktion, mycket hög pollenproduktion).
Här listar jag några blommor som man kan ha i sin blomsteråker. Andra blommor som kan platsa finns på flikarna för hotade blommor, hotade insekter, specialiserade bin, fjärilar, humlor, lång blomning, gräsmatta, grusplan, grönsaksland och äng.
Inte inhemsk, inte invasiv. Honungsört (Phacelia tanacetifolia, honungsfacelia) är den bästa främmande blomman man kan ha i sin blomsteråker eftersom den har mycket hög nektarproduktion, mycket hög pollenproduktion och är bra på att luckra upp jorden. Den föredrar full sol, halvtorrt, mycket kväve och mycket fosfor. På min honungsört brukar det vara mycket humlor och humlebaggar (som i bilden). Vårfältblomflugan är en annan insekt som tycker om honungsört. Säljs av Lindbloms.
Vallmo är en blomma med hög pollenproduktion*. I en studie** hade vallmon högst pollenproduktion av alla blommor. Den föredrar en växtplats med mycket sol, pH ~7 i torr, kväve- och fosforrik jord. Den finns några olika varianter, vanligast är kornvallmo (Papaver rhoeas) och rågvallmo (Papaver dubium). Undvik den invasiva sibiriska vallmon. Vallmo är en viktig pollenkälla för humlor och det starkt hotade humlepälsbiet. Den är även värdväxt för den sårbara rågvallmoviveln. Säljs bland annat av Pratensis och Lindbloms.
Blåklint (Centaurea cyanus) är Östergötlands landskapsblomma. Den är en fin åkerblomma med ganska hög nektarproduktion*, som helst vill växa så soligt som möjligt i torr jord med pH ~6,5, medel till mycket kväve och mycket fosfor. I en studie** hade blåklint högst nektarproduktion av de ettåriga blommorna. Blåklintsplattmalen är starkt hotad och gynnas av blåklint. Blåklintspetsviveln hade blåklint som värdväxt men är nu nationellt utdöd. Undvik den invasiva bergklinten, som ser ut som blåklint men med mer frodiga blad. Blåklint kan köpas här och här.
Inte inhemsk, inte invasiv. Lin (Linum usitatissimum) är Helsinglands landskapsblomma. Den är inte så viktig för de svenska insekterna, men den är väldigt fin att ha i en ettårig äng. Lin klarar sig inte på egen hand i Sverige, men det finns också vildlin (Linum catharticum) som gör det. Vildlin föredrar att växa soligt, halvfuktigt, pH ~7, kvävefattigt och fosforfattigt. Den odlade sorten föredrar nog mer näringsrik jord men den är inte med i listan jag utgår från. Lin (inte den vilda sorten) kan köpas av Lindbloms.
Förgätmigej är Dalslands landskapsblomma. Äkta förgätmigej är med på den här fliken. Åkerförgätmigej (Myosotis arvensis) tycker om en plats i sol till halvskugga, i halvfuktig jord med pH ~6,5, halvmycket kväve och ganska lite fosfor.
Åkerviol (Viola arvensis) är en fin åkerblomma som gynnar storfläckig pärlemorfjäril och prydlig pärlemorfjäril. Den kan växa till och med zon 7, i full sol, torrt, i jord med pH ~6,5, halvmycket kväve och ganska lite fosfor.
Inte inhemsk, inte invasiv. Åkersenap (Sinapis arvensis), vitsenap (Sinapis alba) och svartsenap (Brassica nigra) har alla fina gula blommor som uppskattas av insekterna. Vitsenap är en humlefavorit med hög nektarproduktion och hög pollenproduktion. Den föredrar att växa maximalt soligt, halvfuktigt, och vill ha pH ~7, väldigt mycket kväve och mycket fosfor.
Baldersbrå (Tripleurospermum inodorum), kamomill (Matricaria chamomilla) och åkerkulla (Anthemis arvensis) är tre likartade blommor som passar bra in i en blomsteråker. Kamomill och åkerkulla har jag med på några andra flikar så här har jag bara med baldersbrå. Några insekter som gillar baldersbrå är sandblodbi, ljus lergeting och tallmurargeting (solitära getingar är nyttodjur som inte sticks och som fångar skadedjur). Baldersbrå vill växa soligt, halvfuktigt, i jord med pH ~7, väldigt mycket kväve och mycket fosfor.
Inte inhemsk, inte invasiv. Blå snokört (Echium plantagineum) har mycket hög nektarproduktion och föredrar ett läge i sol till halvskugga, pH ~6,5 i torr, ganska fosforfattig jord med medel till mycket kväve. Den långa blomtiden, rikliga nektaren och klockblomformen verkar göra snokörten till en favorit för humlorna i min trädgård. Den är släkt med den inhemska blomman blåeld. Svartpälsbiet är nära hotat och gillar snokörter. Säljs av Lindbloms.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt. Den andra artikeln** har jag bara använt som ett komplement.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.
**Hicks, D. M., Ouvrard, P., Baldock, K. C., Baude, M., Goddard, M. A., Kunin, W. E., Mitschunas, N., Memmott, J., Morse, H., Nikolitsi, M., Osgathorpe, L. M., Potts, S. G., Robertson, K. M., Scott, A. V., Sinclair, F., Westbury, D. B., & Stone, G. N. (2016). Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows. PloS one, 11(6), e0158117. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0158117