På den här sidan listar jag några bra inhemska och främmande blommor som man kan ha i grönsakslandet. För att locka pollinatörer till sin trädgård är det bra att så blommor i grönsakslandet, och låta några av grönsakerna gå i blom. Att ha ett brett urval blommor i grönsakslandet gynnar alltså både mångfalden och grönsaksskörden.
Om man har plats är det såklart bra med så många olika blommor som möjligt, andra bra blommor finns med på sidorna för hotade blommor, hotade insekter, specialiserade bin, fjärilar, humlor, lång blomning, gräsmatta, grusplan och äng. Speciellt blommorna på fliken för blomsteråker platsar alla perfekt i grönsakslandet.
Gräslök (Allium schoenoprasum) räknas som en inhemsk blomma. Den är en av de arter i Sverige som har högst nektarproduktion. Den växer i zon 1-7, och föredrar ett soligt läge med halvtorr jord, pH ~7, halvmycket kväve och ganska fosforfattigt. Jag låter gräslöken i mitt grönsaksland blomma och sprida sig. Det brukar vara många pollinatörer på besök. Två ej hotade arter som tycker om gräslöksblommor är gyllensandbi och fönsterblomfluga. Gräslök hittar man t.ex. här.
Inte inhemsk, låg risk för invasivitet. Gurkört (Borago officinalis) odlar jag som dragväxt för bin (hög nektarproduktion) samt för gröngödsling. Enligt Wikipedia har den odlats i Sverige sedan medeltiden. Den föredrar sol till halvskugga, halvfuktig jord, pH ~6,5, mycket kväve och mycket fosfor. Säljs av Lindbloms.
Kungsmyntan (Origanum vulgare, oregano) är en nektarrik och trevlig ört - både för människor och insekter. Den växer i zon 1-6, i solig, torr jord med pH ~6,5, halvmycket kväve och ganska lite fosfor. Om man har hedrödmyra i sin trädgård kan man gynna den nära hotade svartfläckiga blåvingen genom att plantera kungsmynta och backtimjan. Oregano hjälper också de nära hotade skalbaggarna kungsmyntaspetsvivel och dostaspetsvivel. Finns med i Pratensis humleblandning och hos Lindbloms.
Inte inhemsk, låg risk för invasivitet. Kryddtimjan (Thymus vulgaris) är precis som kungsmynta en ört som är bra att ha i trädgården. Den växer i zon 1, i full sol, torr jord, med pH ~6,5, och vill ha det ganska kväve- och fosforfattigt. Den är värdväxt för den nära hotade skalbaggen timjanspetsvivel och blommorna besöks ofta av det livskraftiga smalgnagbiet. Kan köpas av Lindbloms.
Det finns flera sorters mynta, bland annat ädelmynta (Mentha × gracilis) som klassas som starkt hotad, och grönmynta (Mentha spicata) som inte räknas som inhemsk, men har låg risk för invasivitet. Myntor har ganska hög nektarproduktion. Grönmynta växer helst upp till zon 2, soligt, halvfuktigt, i jord med pH ~6,5, mycket kväve och mycket fosfor. Mynta sprider sig rejält så den passar bäst för krukodling, och blommorna bör klippas av efter blomning för att undvika att den fröar av sig.
Inte inhemsk, låg risk för invasivitet. Persilja (Petroselinum crispum) kan övervintra i zon 1 och 2, och föredrar full sol, halvtorr jord, pH ~7, medel till mycket kväve och mycket fosfor. Jag låter min persilja övervintra och blomma andra året för blomflugornas skull, det gynnar t.ex. den ej hotade sommarflickblomflugan. Den livskraftiga blomflugan dödskallefluga (i bilden), samt den mer exotiska tachina grossa har jag sett besöka min persilja. Lindbloms säljer olika sorters persilja.
Inte inhemsk, inte invasiv. Solrosor (Helianthus annuus) vill ha full sol, torrt, pH ~6,5, mycket kväve och mycket fosfor. Hos mig tycker humlorna mycket om blommorna. Att odla solrosor tycker jag är ett väldigt trevligt sätt att mata fåglarna på. Säljs av Lindbloms.
Rödmalva (Malva sylvestris) är en blomma som introducerades i Sverige innan år 1800. Det finns också mauritansk rödmalva som inte räknas som svensk men heller inte invasiv. Rosenmalva är den ursprungliga svenska arten. Rödmalvan är bra för insekterna eftersom den blommar långt in på hösten. Den växer i zon 1-2 och vill ha det soligt, torrt, pH ~7, väldigt mycket kväve och mycket fosfor. Den är viktig för den sårbara kattostmalen, den livskraftiga malvaspetsviveln, den livskraftiga malvemalen och blommorna uppskattas av t.ex. den livskraftiga borstfotblomflugan. Säljs som en kultur- och medicinalväxt.
Inte inhemsk, inte invasiv. Ringblommor (Calendula officinalis) har ganska hög nektarproduktion, och på grund av den långa blomtiden samt att man kan äta dem så tycker jag att de har en självklar plats i grönsakslandet. Ringblomma föredrar en torr växtplats med mycket sol, pH ~6,5, mycket kväve och ganska lite fosfor. Blommorna besöks till exempel av trebandad skogsblomfluga (livskraftig). Kan köpas av Lindbloms.
Mâchesallad (Valerianella locusta, vårklynne) är en sorts sallad som växer vilt i Sverige. Den växer i zon 1-2 och vill ha det soligt, torrt, pH ~7, mycket kväve och mycket fosfor. Den utmärker sig inte som någon viktig insektsväxt på något sätt, men den är ett bra exempel på hur man kan kombinera skörd (salladsblad) och blommor på ett naturligt sätt, och ha något som växer i grönsakslandet höst och vår vilket är bra för alla kryp och mikroorganismer som lever i jorden. Låter man den blomma får man gratis sallad nästa år eftersom den självsår sig lätt. Kan köpas av Lindbloms.
Inte inhemsk, låg risk för invasivitet. Jordgubbar (Fragaria × ananassa) växer i zon 1-3, helst på en halvfuktig plats med sol till halvskugga, pH ~6,5, mycket kväve och mycket fosfor. Jordgubbar är ett till exempel på hur man kan kombinera skörd med blomning till insekterna. Den räknas inte som en svensk växt, men gissningsvis kan flera av de arter som gillar smultron också acceptera jordgubbar, och om inte annat så gynnar den i alla fall trädgårdens rödmurarbin. Lindbloms säljer jordgubbe.
Inte inhemsk, inte invasiv. Bondbönan (Vicia faba) är en anspråkslös växt som trivs bra i vilket trädgårdsland som helst. Den är en av de blommor som Jordbruksverket ger högsta poäng för både korttungade och långtungade humlor, den fixerar kväve och ger goda bönor. Lindbloms säljer flera sorter.
Inte inhemsk, inte invasiv. Dill (Anethum graveolens) kräver precis som bondbönan inte så mycket, man behöver bara köpa frön en gång och sen självsår den sig. Den uppskattas av den nära hotade spensliga murargetingen (ett nyttodjur som jagar skadedjur, lever själv och inte bygger getingbon). Många blomflugor besöker också dillblommor, som t.ex. ängsgetingfluga, gulvingad örtblomfluga och bålgetingblomfluga. Den kan också nyttjas som värdväxt av makaonfjärilen. Dill kan man köpa av Lindbloms.
Inte inhemsk, inte invasiv. Det är kanske inte alla som vet att om man inte äter upp alla rädisor (Raphanus sativus) så får man ett överflöd av blommor senare under sommaren. Rädisan är ytterligare en blomma som Jordbruksverket listar som en favorit för humlorna, men hos mig har det istället varit väldigt många bin bland blommorna. Lindbloms säljer rädisa.
Aktivt införd före år 1800. Sandsenap (Diplotaxis tenuifolia) är en slags flerårig ruccola. Den ger goda blad långt in på hösten och är en av mina blommor som blommar rikligast i oktober. Den klarar sig egentligen bara i zon 1 (men verkar trivas hos mig i zon 3 ändå), helst i full sol, torrt, i jord med pH > 7,5, halvmycket kväve och mycket fosfor. Kan köpas av Lindbloms.
Att eftersträva ett grönsaksland med bara "vilda grönsaker" (inhemska grönsaker) är lite väl extremt. Men det är ändå intressant vilka grönsaker vi odlar som förekommer i Sverige naturligt. Selleri räknas faktiskt som svensk och akut hotad. Ostronört är också akut hotad och kan användas som sallad. Källfräne (vattenkrasse) har goda blad och klassas som svensk och sårbar. Morot, kummin, gräslök och ramslök klassas även de som svenska växter. Vårklynne är en variant av den vintersallad (mâchesallad) man odlar, och räknas som svensk. Libsticka, palsternacka och sandsenap (flerårig ruccola) etablerade sig i Sverige innan år 1800.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.