På den här sidan listar jag några svenska blommor som gynnar rödlistade bin, humlor, fjärilar, skalbaggar och blomflugor (baserat på min egen genomgång av hotade insekter, artfakta.se). Jag gör inte skillnad på värdväxter och blombesök, det är bara en lista på blommor som nämns i beskrivningen av arternas ekologi. Jag vill ha alla de bästa blommorna för hotade insekter i min trädgård, för att försöka gynna de arter som är i störst behov av hjälp.
Det här är exempel på blommor från den här mer fullständiga listan på blommor som gynnar hotade insekter. Andra bra blommor för hotade insekter är med på flikarna för hotade blommor, specialiserade bin, fjärilar, humlor, lång blomning, gräsmatta, grusplan, grönsaksland, äng och blomsteråker.
Fibblor finns i hundratals varianter. Jag har många olika sorter i min trädgård, den som passar bäst i rabatten är rödfibbla (den i bilden, Pilosella aurantiaca). Många bin är beroende av fibblor, t.ex. fibblesandbi (livskraftig), fibblemurarbi (livskraftig), praktbyxbi (livskraftig), fransgökbi (nära hotad), storfibblebi (sårbar), stäppsmalbi (sårbar), ölandsgökbi (sårbar), mörkgökbi (sårbar), pärlbi (sårbar), slåttersandbi (sårbar), fibblesolbi (akut hotad) och fibblegökbi (akut hotad). Därför hoppas jag att fler börjar tänka på fibblan som trädgårdsväxt istället för ett ogräs. Det finns nästan en fibbla för varje växtplats. Olika fibblor finns i några av Pratensis fröblandningar, t.ex. flockfibbla (Hieracium umbellatum), slåtterfibbla (Hypochaeris maculata) och sommarfibbla (Leontodon hispidus) i normalängen.
Ängsvädd (Succisa pratensis), åkervädd (Knautia arvensis) och fältvädd (Scabiosa columbaria) har hög nektarproduktion och är viktiga för många insekter, bland annat taggblodbi (akut hotad), silvergökbi (starkt hotad), väddgökbi (sårbar), guldsandbi (nära hotad) och klinttapetserarbi (nära hotad). Åkervädd klarar alla odlingszoner, och vill ha det soligt, torrt, pH ~7, halvmycket kväve och mycket fosfor. Pratensis säljer ängsvädd, åkervädd och fältvädd som plantor och i sina fröblandningar, t.ex. fjärilsblandningen.
De svenska klintarna (blåklint, rödklint, väddklint, finnklint, ängsklint) är alla väldigt bra insektsväxter. Viktigast för rödlistade insekter verkar väddklint (Centaurea scabiosa) vara. Väddklint växer till zon 5, helst i soligt, torrt läge med pH ~7 och ganska lite kväve och fosfor. Väddklint har ganska hög nektarproduktion, hög pollenproduktion, ganska hög biodiversitetsrelevans och gynnar storkägelbi (akut hotad), storbandbi (akut hotad), thomsonkägelbi (sårbar), klinttapetserarbi (nära hotad), stortapetserarbi (nära hotad), kilbi (nära hotad), klintbandbi (nära hotad), mosshumla (nära hotad), apollofjäril (nära hotad), väddklintspetsvivel (sårbar) och väddklintskinnbagge (nära hotad). Pratensis säljer väddklint.
Röllikan (Achillea millefolium) är en riktigt tålig växt med lång blomning. Den växer i hela Sverige och föredrar ett torrt och soligt läge i svagt sur jord (pH ~6) med halvmycket kväve och mycket fosfor. Röllikan är en av de örter i Sverige som är värd för flest arter, och den producerar också mycket nektar. Sandgökbi (starkt hotad), svartblodbi (sårbar), glanssmalbi (sårbar), fjällsmalbi (sårbar), resedabi (nära hotad) och väggcitronbi (nära hotad) är biarter som gynnas av röllika, och den mindre röllikebaggen är nära hotad och har röllika som värdväxt. Frön kan i regel tas från ens närområde, men säljs också av Pratensis.
Vildmorot (Daucus carota) är en tvåårig växt som man odlar för blommorna och binas skull, inte rotens. Den växer upp till zon 3, i full sol, torrt, pH ~7, i fosforfattig jord med halvmycket kväve. De nära hotade arterna guldsmalbi, alvarsandbi, stekeln oxybelus argentatus, väggcitronbi och klintbandbi gynnas av vildmorot. Blommorna uppskattas också av morotssandbi (livskraftig), glanssmalbi (sårbar), storbandbi (akut hotad) och blomflugor generellt (t.ex. åttafläckig getingfluga, svart hålblomfluga och griffelblomfluga). Finns med i Pratensis torräng för kalkrik mark.
Vitmåra (Galium boreale) och gulmåra (Galium verum) är små snåriga svenska blommor med ganska hög biodiversitetsrelevans. Vitmåra och gulmåra finns i hela Sverige. Vitmåra tycker om sol till halvskugga, halvfuktigt, neutralt pH, halvmycket kväve och fosforfattig jord. Gulmåra föredrar det soligt, torrt, pH ~6, halvmycket kväve och ganska lite fosfor. Måror uppskattas till exempel av de hotade insekterna dynöronblomfluga, lång dvärgblomfluga, gulgrå lövmätare, brun mårfältmätare, rödbandad fältmätare, grönvit fältmätare, blågrått jordfly, mindre mårfältmätare, bredbandad mårfältmätare, mångstreckad fältmätare och mellanmätare. Pratensis har med måror i flera av sina fröblandningar, t.ex. finns gulmåra i blandningen för torr havstrandäng.
Tjärblomster (Viscaria vulgaris) är en nejlikväxt med ganska hög nektarproduktion. Den växer i zon 1-8 och föredrar det väldigt soligt, torrt, pH ~6, ganska kvävefattigt och ganska fosforfattigt. Blomman gynnar åtminstone 9 rödlistade insekter: mnemosynefjäril, svävflugedagsvärmare, gulbrunt nejlikfly, praktnejlikfly, mindre vitblärefly, större vitblärefly, vitfläckat nejlikfly, glimfältmätare och glimmalmätare. Kan köpas av Pratensis.
Getväppling (Anthyllis vulneraria) är en inhemsk blomma med ganska hög nektarproduktion som finns i alla odlingszoner. Getväppling växer helst väldigt soligt, i torr, ganska kväve- och fosforfattig jord med pH ~7. Den gynnar många rödlistade insekter: ginstsandbi, väpplingsandbi, mosshumla, klöverhumla, svartpälsbi, märgelsandbi, väpplingblåvinge, mindre blåvinge och vickerglasvinge. Pratensis säljer getväpplingplantor.
Käringtand (Lotus corniculatus) har ganska hög biodiversitetsrelevans och gynnar åtminstone 8 rödlistade insekter: havsmurarbi, väpplingsandbi, märgelsandbi, sandklövernålmal, hedvintermätare, hedmätare, vickerglasvinge och mindre käringtandspalpmal. Den växer i hela Sverige, gärna på ett soligt och torrt ställe med pH ~6, ganska lite kväve och lite fosfor. Den kan köpas av Pratensis.
Blåeld (Echium vulgare) är en av de svenska blommorna som har högst nektarproduktion. Den växer i zon 1-4, torrt i full sol, och helst i jord med pH ~7, halvmycket kväve och lite fosfor. Den är en humlefavorit och blommorna besöks bland annat av de hotade insekterna storbandbi, rostsmalbi, humlepälsbi, klintbandbi och fruktsandbi. Blåeld säljs av Pratensis.
Oxtunga (Anchusa officinalis) är som blåeld en strävbladig blomma med bra nektar (ganska hög nektarproduktion). Den klarar sig i zon 1-4, och föredrar en torr plats med full sol, pH ~6,5, halvmycket kväve och mycket fosfor. Den gynnar flera rödlistade insekter: mosshumla, oxtungevivel, silverfläckat kapuschongfly, alvarjordfly och kardväddsknölfly.
Prästkrage (Leucanthemum vulgare) är Skånes landskapsblomma, den har hög nektarproduktion och ganska hög biodiversitetsrelevans. Den växer i alla odlingszoner och tycker om torra, soliga växtplatser med pH ~6,5, halvmycket kväve och lite fosfor. Den gynnar många rödlistade insekter: rostsmalbi, väggcitronbi, prästkragsstjälkvecklare, prästkrageskinnbagge och prästkragespolvivel. Man kan köpa prästkragar på flera ställen, men Pratensis säljer den svenska sorten.
Blåklockan (Campanula) är kanske vår mest klassiska vilda växt som gör sig fint i trädgården. Liten blåklocka klarar alla odlingszoner och vill ha det soligt, torrt, pH ~6, halvmycket kväve och missgynnas av mycket fosfor. Liten blåklocka är bra för t.ex. den livskraftiga blåklockshumlan, det nära hotade blåklockesandbiet, det nära hotade klockgnagbiet, det starkt hotade klocksolbiet, det starkt hotade rostsmalbiet och det akut hotade storblomsterbiet. Hos mig låter jag den växa i vägkanten, på grusplanen och den har också fått en egen del av en rabatt. Liten blåklocka är Sveriges nationalblomma. Pratensis säljer både stor och liten blåklocka, både som plantor och i sina fröblandningar, t.ex. den här.
Gulsporre (Linaria vulgaris) har hög nektarproduktion och uppskattas av många små skalbaggar. Den är bra för de hotade insekterna gulsporresmalvivel, kustraggvivel, backraggvivel, slät raggvivel och blå smalvivel. Några andra insekter som inte är hotade som tycker om blomman är gulsporrebagge och nordmurargeting. Gulsporre kan växa i alla odlingszoner, helst soligt, torrt i jord med pH ~6, halvmycket kväve och mycket fosfor. Den är med i Pratensis humleblandning.
Rödblära (Silene dioica) är en fin blomma som växer i alla odlingszoner. Den klarar sig bra i halvskugga, och vill ha halvfuktig jord med pH ~6, mycket kväve och mycket fosfor. Den gynnar rödblärearvmal (nära hotad), mindre vitblärefly (nära hotad), större vitblärefly (nära hotad), glimfältmätare (nära hotad), brunflammig fältmätare (nära hotad), skogsnäbbfluga (livskraftig) och sobersandbi (livskraftig). Rödblära kan köpas av Pratensis.
Rödklöver (Trifolium pratense) är den växt som kommer högst upp på min blomtopplista, den har hög nektarproduktion, hög pollenproduktion, hög biodiversitetsrelevans (den är bra för cirka 100-200 arter), och gynnar dessutom flera hotade insekter. Den växer i zon 1-9 i sol till halvskugga, i halvfuktig, och ganska fosforfattig jord med pH ~6,5 och halvmycket kväve (den kan binda kväve från luften). Rödklöver uppskattas av humlor och bin, bland annat det ej hotade rödklöversandbiet, den nära hotade alphumlan, den nära hotade klöverhumlan, det nära hotade märgelsandbiet och det starkt hotade väpplingsandbiet.
Älgört (Filipendula ulmaria, älggräs) är en fin blomma med hög pollenproduktion. Den finns i hela Sverige, och växer på halvskuggiga, blöta platser, med pH ~6, väldigt mycket kväve och mycket fosfor. Den uppskattas speciellt av blomflugor, t.ex. de rödlistade arterna elegant glansblomfluga (starkt hotad), kronblomfluga (nära hotad) och mörk bronsblomfluga (nära hotad). Den finns med i Pratensis fuktängsblandning.
Färgkullan (Cota tinctoria) kom till Sverige innan år 1800, och räknas numera som svensk. Blomman har ganska hög nektarproduktion. Den finns till och med zon 6, och vill ha ett soligt läge med torr, ganska kväve- och fosforfattig jord med pH ~6,5. Det nära hotade kilbiet (som eventuellt är det som syns i bilden) tycker om färgkullor. Den sårbara lilla skalbaggen färgkullaspetsvivel tycker också om växten. Färgkulla säljs av Pratensis.
Cikoria (Cichorium intybus, vägvårda) har ganska hög nektarproduktion och är bra för storfibblebi (sårbar), kardväddsknölfly (sårbar) och mjölkörtsspinnare (sårbar). I bilden är det ett tapetserarbi som besöker blomman. Den trivs bäst i zon 1-3, i full sol och torr, neutral jord med halvmycket kväve och mycket fosfor. Man kan köpa cikoria av Pratensis.
Ängsviol (Viola canina) finns i hela Sverige. Den föredrar sol till halvskugga, halvtorrt, pH ~5 och kvävefattig men fosforrik jord. Styvmorsviol (Viola tricolor) växer också i hela Sverige, men vill ha det soligt, torrt, pH ~5,5 och aningen mer näring än ängsviol. Båda är värdväxter för fjärilarna hedpärlemorfjäril (sårbar), prydlig pärlemorfjäril (livskraftig), skogspärlemorfjäril (livskraftig), ängspärlemorfjäril (livskraftig) och silverstreckad pärlemorfjäril (livskraftig). Styvmorsviol är dessutom värdväxt för gulfläckig igelkottsspinnare (starkt hotad). Båda säljs av Pratensis.
Några av de bästa blommorna för hotade insekter som jag inte lyckats skaffa än är blåmunkar, blåbär, backglim, smällglim, gullris och sandvita. Jag har sått frön från alla sex, så jag hoppas att de ska dyka upp snart. De bästa blommorna som istället fick vara med på andra flikar är ljung, maskros, backtimjan och rödklint.
En mer utförlig lista på svenska blommor och vilka hotade insekter de gynnar finns här.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.