På den här sidan beskriver jag ängarna på min tomt, och listar några blommor man kan ha på en äng. Den mest naturliga växtplatsen för de flesta av växterna som nämns på den här hemsidan är en slåtteräng. Det innebär att man väljer en del av sin tomt där man årligen i slutet på sommaren slår eller klipper, och tar bort allt växtmaterial efter några dagar (efter att blommorna fröat av sig). För information hur man bäst sköter en äng, se Slåttergubbens hemsida och videor.
Jag jobbar med några separata ängar på min tomt. En i miniatyr i en pallkrage, en i en vägkant, och en del där jag är på väg att göra om näringsrik gräsmatta till äng, vilket kommer att ta några år.
Jag har börjat med en äng i en pallkrage med sand där jag sått lite av Pratensis humleblandning. Första året (2022) var det mest blåklint och klätt som kom upp. Andra året är det mycket färgkulla och lite rödklint. Tredje året är det blåeld, käringtand, prästkrage, färgkulla och rödklint.
Jag har gjort om min vägkant till en riktig äng, där är jorden redan ganska näringsfattig, och än så länge blommar blåklocka, röllika och rödklöver. I juli är det säkert hundra blåklockor på några kvadratmeter.
Min stora äng gör jag i gräsmattan, det är ett pågående projekt. Jag magrar av jorden genom att slå gräset en gång varje år och tar bort allt gräs efter blommorna fröat av sig. Första året har det varit mycket smörblommor, prästkrage, vitklöver, maskrosor, skogsklöver, vitmåra, rödblära, gökärt och skogsviol.
Här listar jag några blommor som inte passar på de andra flikarna men som är bra att ha i sin äng. De flesta blommorna som nämns på den här hemsidan är dock ängsblommor, så det här är bara ett litet urval. Andra fina ängsblommor finns med på sidorna för hotade blommor, hotade insekter, specialiserade bin, fjärilar, humlor, lång blomning, gräsmatta, grusplan, grönsaksland och blomsteråker.
Ängsskallra är en av de viktigaste ängsblommorna eftersom den tar näring från gräset och låter andra ängsblommor ta plats i ängen. Jag har tyvärr inte fått den blomman till min äng än, men jag hoppas att jag får det snart. Ängsskallra växer i alla odlingszoner, helst i sol till halvskugga, halvfuktigt, pH ~5,5, kvävefattigt och ganska fosforfattigt. Höskallra är lika viktig men föredrar en fuktigare växtplats. Ängsskallra finns t.ex. i Pratensis humleblandning.
Ängsklocka är Dalarnas landskapsblomma och förekommer i alla odlingszoner. Några insekter som tycker om blåklockor generellt är storsovarbi, småsovarbi, blåklocksbi och grå tigerspinnare. Den föredrar en solig, torr och sur (pH ~5,5) äng med halvmycket kväve och ganska lite fosfor. Kan köpas av Pratensis som planta och i fröblandning.
Rödkämpar har en lite ovanlig blomform, ganska hög biodiversitetsrelevans och passar fint i en äng. Den kan växa i alla odlingszoner och föredrar en halvsolig och halvtorr plats med pH ~7, ganska lite kväve och ganska lite fosfor. Många fjärilar tycker om kämpar generellt, t.ex. ängsringspinnare och gulfläckig igelkottsspinnare. Den är med i Pratensis normaläng.
Ängshaverrot är en fin gul ängsblomma som växer i zon 1-4. Den är inte en av de viktigaste blommorna för insekter, men väger man samman biodiversitetsrelevans och nektarproduktion kvalar den precis in på blomtopplistan. Den vill ha det väldigt soligt, torrt, pH ~7, halvmycket kväve och mycket fosfor. Jag rekommenderar den främst för att den är bra att ha i övergången från gräsmatta till äng eftersom den föredrar näringsrik jord, och bara för att jag gillar den.
Förgätmigej är Dalslands landskapsblomma. Äkta förgätmigej (Myosotis scorpioides) klarar sig till zon 7, och vill ha soligt till halvskuggigt, blött, pH ~6, mycket fosfor och mycket kväve, den passar alltså på en näringsrik och blöt äng. Äkta förgätmigej är värdväxt för den nära hotade förgätmigejviveln, och skogsförgätmigej är viktig för den akut hotade lungörtssäckmalen. Blommorna uppskattas av t.ex. uppnosig örtblomfluga och mörk eldblomfluga. Det finns många varianter: fjällförgätmigej, skogsförgätmigej, bäckförgätmigej, backförgätmigej och så vidare. Äkta förgätmigej finns med i Pratensis fuktängsblandning.
Äkta johannesört (Hypericum perforatum) har hög pollenproduktion. Blomman växer i zon 1-5 och vill helst ha det soligt, torrt, pH ~6, halvmycket kväve och fosforfattigt. Den är bra för grön johannesörtsbagge, grått johannesörtsfly och ängsmalmätare. Pratensis säljer johannesört.
Artdatabanken och den här artikeln* är de huvudsakliga källorna jag har använt.
*Tyler, T., Herbertsson, L., Olofsson, J., & Olsson, P. A. (2021). Ecological indicator and traits values for Swedish vascular plants. Ecological Indicators, 120, 106923.